ABN Amro: aantrekkelijk gewaardeerde bank

ABN Amro is verwikkeld in een witwasschandaal. ABN Amro is een gezonde en sterke Nederlandse bank. ABN heeft een sterke balans en betaalt een erg fors dividend. Door de negatieve headlines in het nieuws is een erg negatief sentiment ontstaan. De huidige beurskoers weerspiegelt niet de waarde van ABN.

Witwasschandaal

Het OM heeft een onderzoek naar ABN gestart wegens witwaspraktijken waarbij de bank niet voldoende controles zou hebben uitgevoerd. Het tegengaan van witwaspraktijken zou niet goed door de bank zijn aangepakt. ABN had waarschijnlijk meer moeten doen. Het lijkt een beetje op de situatie waarin ING zich vorig jaar bevond. ING kreeg toen een boete van €775 miljoen euro. Nu is de marktkapitalisatie van ING ruim 2.5x die van ABN en verwacht men voor ABN een boete die veel lager zal uitvallen dan die van ING. Waarschijnlijk kan ABN een boete van rond de €250 miljoen tegemoetzien.

Afstraffing

Toen het nieuws in september uitkwam, daalde de waarde van ABN met ruim €1.5 miljard euro. Dat lijkt me erg overdreven. Nadat de boete vast komt te staan en blijkt dat deze verreweg geen €1.5 miljard zal bedragen, verwacht ik dat er kopers in ABN komen. De onzekerheid voor het moment is dan weg en dan kan de koers krachtig en snel herstellen richting de €20.

Underperformance versus ING

In de afgelopen maanden heeft ABN een flinke underperformance ten opzichte van concurrent ING laten zien.

Beurskoers ABN Amro

Koersabnamro

Dit lijkt te komen door al het negatieve nieuws rondom het witwasschandaal. Ook hiernaar kijkend lijkt het erop dat de koers gewoon onterecht te veel is achtergebleven. Een boete van bijvoorbeeld 200 miljoen euro zou slechts 25 cent in de beurskoers van ABN betekenen. Het sentiment heeft gezorgd voor de flinke onderwaardering versus ING. Deze zal er met de tijd langzaam uitstromen en ABN kan flink herstellen.

Sterke bank

Naast dat het erop lijkt dat het witwasschandaal onnodig veel op de koers heeft gewerkt, is ABN gewoon een heel sterke bank. Ze is erg solvabel met een CET1-ratio van over 18%. Ver boven de Basel eisen en ook hoger dan bijvoorbeeld ING (14.5%). ABN kan tegen een stootje en een recessie overleeft ze gemakkelijk. Daarnaast heeft ABN waarschijnlijk rond de €2.10 in 2019 verdient en zal de winst per aandeel in 2020 ook weer, misschien net eronder, rond die koers uitkomen. Het aandeel ABN noteert minder dan 8x de winst. Daarnaast betaalt ABN een dividend van €1.40 per aandeel per jaar. Dat is bijna 9%. Nu verwacht ik dat ze het dividend wel iets zullen verlagen, richting de €1.20. Echter is dat nog steeds een heel mooi dividend voor een sterk bedrijf als ABN.

Koopwaardig

Het onterecht stevige negatieve sentiment in combinatie met de sterke balans en het uitstekende dividend, maken ABN een geschikte kandidaat voor uw portefeuille.

Wilt u meer lezen over aandelen zoal deze en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.