Nestlé hoog op kooplijsten

Het Zwitserse Nestlé wordt door analisten positief gewaardeerd. Voor het aandeel staan in de sector voedingsproducenten de meeste koopadviezen uit. Ook het Nederlandse Wessanen is behoort tot deze sector en AnalistPro heeft voor u ondermeer gekeken wat de correlatie is tussen Nestlé en Wessanen .

Resultaten beter dan verwacht
Nestlé, ‘s werelds grootste levensmiddelenconcern, behaalde in het eerste kwartaal van 2008 een omzet van 25,7 miljard Zwitserse frank, omgerekend 15,9 miljard euro. Dit betekende een stijging van 6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld genomen een omzet verwacht van 25,35 miljard Zwitserse frank.

Voor geheel 2008 verwacht het concern dat de omzet met ongeveer 7,4% zal stijgen. Dit is evenveel als wat er in 2007 werd gerealiseerd. Hiermee ligt de omzetverwachting voor 2008 boven de langetermijndoelstelling van het concern. Nestlé wil de omzet in de komende tien jaar op jaarbasis met 5 – 6% laten stijgen.

De autonome groei bedroeg 9,8%. Van deze autonome groei van 4,5% te danken aan interne groei. Binnen de divisie voeding en dranken werd een autonome groei behaald van 9,8%, waarvan 4,2% interne groei. Nestlé Nutrition wist een autonome omzetgroei te realiseren van 14,4% waarvan 10,2% interne groei. Het netto wisselkoerseffect verminderde de omzet met 7%. Dit was te wijten aan de sterkte van de Zwitserse frank ten opzichte van de meeste andere valuta’s .Geografisch steeg in Azië, Oceanie en Afrika (+14% autonoom) en in Noord- en Zuid-Amerika(+11,5%) de omzet het sterkst. In Europa bleef de autonome omzetgroei steken op 6,6%.

De prijzen werden dit jaar door Nestlé met ruim 5% verhoogd om zodoende de gestegen prijzen van grondstoffen op te vangen. Pas in 2009 verwacht Nestlé dat de stijgende voedselprijzen zich zullen stabiliseren. Het concern verwacht niet dat enorme prijsstijgingen zoals die zich de afgelopen manen hebben gemanifesteerd opnieuw zullen voordoen.

Meeste koopadviezen
De consensus voor het aandeel Nestlé is zeer positief. Het aandeel heeft zelfs binnen de sector voedingsproducenten de meeste koopadviezen; 29. Naast deze 29 koopadviezen zijn er 5 houdadviezen en 1 verkoopadvies voor het aandeel afgegeven.

De afgegeven koersdoel liggen dicht bij elkaar. De range is van 50 – 60 Zwitserse frank. Dissonant hierin zijn de analisten van Société Générale. Zij hebben een het enige verkoopadvies voor het aandeel afgegeven met een koersdoel van 42,70 Zwitserse frank. Het gemiddeld koersdoel bedraagt zodoende 56,84 Zwitserse frank. Het verwacht rendement komt hierdoor uit op bijna 31% (30,97, red.).

Op 7 augustus zullen de halfjaarresultaten van Nestlé worden gepresenteerd.

Weinig correlatie
AnalistPro zocht voor u uit hoe het Nederlandse Wessanen zich houdt ten opzichte van ondermeer het Zwisterse Nestlé. Uit de uitgevoerde correlatiematrix kan ondermeer geconcludeerd worden dat Nestlé vooral met haar mede large caps Danone en Unilever de hoogste correlatie heeft. Met Wessanen heeft Nestlé een correlatie van 0,20. De volledige analyse is terug te vinden op AnalistPro. Klik hier om u aan te melden of in te loggen.