Consensus A&L naar houden

De Britse hypotheekbank Alliance & Leicester (A&L) is in onderhandeling over een verkoop. De koper is het Spaanse Santander, dat eerder samen met Royal Bank of Scotland en Ageas het Nederlandse ABN Amro overnam. Het Spaanse concern heeft een vriendelijk bod uitgebracht. Naar aanleiding van het gedane bod hebben analisten massaal hun verkoopadviezen verhoogd naar houdadviezen.

Vriendelijk bod
Santander heeft een vriendelijk bod uitgebracht op A&L van 1,26 miljard pond. Het bod komt neer op 325 pence per aandeel. Hiermee ligt het 36% boven de slotkoers van afgelopen vrijdag (11 juli, red.). Santander zal het bod in aandelen betalen. De Spanjaarden zullen om de aankoop te financieren 140 miljoen nieuwe aandelen gaan uitgeven.

Aan het begin van dit jaar deden al eerder geruchten de ronde dat Santander zou azen op A&L. De hypotheek- en kredietcrisis heeft A&L hard getroffen. In een jaar tijd is de koers van het aandeel met meer dan 75% gedaald.

Santander is reeds eigenaar van de Britse bank Abbey National. In 2004 kreeg Santander de bank in bezit voor een bedrag van 9,2 miljard pond. De Spanjaarden willen A&L samenvoegen met Abbey National. Samen hebben A&L en Abbey 959 vestigingen en een marktaandeel in Groot-Brittannië van 7,6%.

Het Spaanse Santander is in tegenstelling tot haar ex-partners Royal Bank of Scotland en Ageas niet in zwaar weer terechtgekomen na de overname van ABN Amro. De Spanjaarden verwachten zelfs een winststijging. Santander verkreeg door de overname van ABN Amro de Italiaanse dochter Antonveneta en verkocht deze vervolgens direct door. Hiermee behaalde het een boekwinst van 2,4 miljard euro. Daarnaast verkreeg Santander de goed draaiende Braziliaanse ABN Amro-dochter Banco Real.


Hoofdkantoor Santander

Opwaardering naar houden
Analisten hebben recent massaal hun adviezen verhoogd. Waar de consensus vóór het aangekondigde bod lag op verkopen, ligt deze momenteel op houden. Veel analisten hebben hun advies de afgelopen dagen verhoogd naar houden, waar zij eerder een verkoopadvies hadden afgegeven. Momenteel staat er 1 koopadvies uit. Daarnaast zijn er 9 houd- en 5 verkoopadviezen afgegeven.