Ten Cate blijft positief gewaardeerd

Het Nederlandse Ten Cate profiteert van de grote vraag naar beschermende kleding. Mede daarom gaat het concern de productiecapaciteit uitbreiden. De productie zal in het derde kwartaal van 2008 worden opgevoerd. De divisie gaat een steeds belangrijkere rol spelen binnen Ten Cate . Analisten blijven behoudend positief over het aandeel.

Groeiende omzet
Ten Cate ziet de markt voor beschermende kleding voor militairen groeien. Behalve van het Amerikaanse leger verwacht Ten Cate vanaf volgend jaar ook dat de vraag van andere legers die in Afghanistan en Irak operen zal toenemen. Diverse legers, waaronder het Nederlandse leger, zijn inmiddels bezig met draagproeven.

In maart 2007 bracht Ten Cate het Defender(TM)M weefsel op de markt dat sindsdien onderdeel is geworden van de gevechtsuniformen van de Amerikaanse strijdkrachten. Ten Cate mag in ieder geval de komende vijf jaren het textiel blijven leveren.

De divisie die verantwoordelijk is voor de brandwerende kleding vertegenwoordigt een steeds groter aandeel van de totale omzet van Ten Cate . Na de overname in maart van dit jaar van het Amerikaanse YLA and CCS Composites, steeg de omzet van deze divisie tot ongeveer 100 miljoen dollar. Dit is 40% van de totale omzet. Volgens Ten Cate zal deze omzet dit jaar verder toenemen. Deze verwachting wordt ondersteund door een order van 60 miljoen dollar die in april werd gedaan.

De grote vraag naar beschermende kleding en andere brandwerende materialen bij het Amerikaanse leger heeft ervoor gezorgd dat Ten Cate zijn productie gaat opschroeven. Ten Cate liet maandag (14 juli, red.) weten dat de eerder geschatte winststijging van 10% per aandeel een voorzichtige schatting was.

Trading update
Vandaag (woensdag 16 juli, red.) werd in een tussentijds handelsbericht door Ten Cate bekend gemaakt dat het in de eerste helft van dit jaar ongeveer 40% meer winst heeft geboekt. De omzet groeide in het eerste halfjaar van 2008 met ongeveer 20% tot 510 miljoen euro. De al eerder genoemde brandwerende kleding was hier de hoofdoorzaak van. Daarnaast was in de kunstgrassector sprake van een aanzienlijke verbetering van de resultaten. Tot slot is het gebruik van lichtgewicht composietmaterialen, waarin Ten Cate een leidende positie heeft, fors toegenomen door de gestegen brandstofprijzen.

De tweede helft van het jaar blijft er volgens Ten Cate gunstig uitzien. Op 20 augustus zullen de definitieve halfjaarcijfers bekend worden gemaakt. Dan zal ook de winstverwachting voor de rest van jaar worden uitgesproken.

Geen verkoopadviezen
Geen van de analisten heeft voor het aandeel Ten Cate een verkoopadvies afgegeven. Er zijn 6 koop- en 4 houdadviezen afgegeven. Hiermee is de consensus behoudend positief. Analisten verwachten daarnaast een flinke outperformance van het aandeel. Het gemiddeld koersdoel ligt met 29,80 ruim de helft boven de huidige koers van 19,73 euro.