TomTom neemt Tele Atlas over

TomTom neemt de aanbieder van digitale routekaarten Tele Atlas over voor zo’n 2 miljard euro. Tele Atlas is de belangrijkste leverancier van TomTom , en TomTom is weer de belangrijkste klant van Tele Atlas. Voor veel beleggers ontstaat met de maandagochtend aangekondigde acquisitie dan ook een logische combinatie, alleen wellicht wat eerder dan verwacht. Belegger.nl spreekt met Harold Goddijn en Alain de Taeye, de bestuursvoorzitters van respectievelijk TomTom en Tele Atlas. Beide bedrijven maakten een paar jaar geleden de gang naar Euronext Amsterdam .

Is dit wat u een paar jaar geleden bij de beursgang voor ogen had?

Goddijn: Nee, een overname van Tele Atlas hadden we destijds niet in gedachten. Wel wisten we dat je een bepaalde armslag moet hebben om succesvol te kunnen zijn in de navigatiesector. En dat blijkt vandaag. We zijn in staat om Tele Atlas over te nemen, waarmee volgens mij een unieke strategische combinatie ontstaat.

De Taeye: Een samengang met TomTom hadden wij een paar jaar geleden nog niet voor ogen. Hoewel ik wel al jaren met Harold Goddijn praat over de navigatiesector. Eigenlijk als sinds 1996.

Wanneer werden die conversaties overnamegesprekken?

Goddijn: In maart of in april van dit jaar. Uiteindelijk is het heel snel gegaan.

De Taeye: We zijn actief in een snel evaluerende markt. Als je iets wilt doen en het kan, moet je niet wachten. We praten al jaren over een diepere vorm van samenwerking, en het nieuws van vandaag is de uitkomst van die gesprekken. Het is bovendien in het belang van de gehele navigatie-industrie.

Wordt hiermee een gevoelige ‘klap’ uitgedeeld aan jullie Amerikaanse concurrenten Garmin en Navteq?

De Taeye: Competitief maakt Tele Atlas een megastap. Maar wat onze concurrent Navteq nu gaat doen, is afwachten.

Goddijn: Ik weet niet of we een gevoelige klap aan Garmin uitdelen. Daar doen we het ook niet voor. Wij willen betere kaarten, en betere routes. Feit is wel dat wij er nu strategisch heel goed voor staan.

Blijft Tele Atlas ook routekaarten leveren aan concurrenten van TomTom ?

Goddijn: Jazeker, geen enkel probleem. Ze moeten er immers gewoon voor betalen. Tele Atlas blijft ook gewoon zelfstandig opereren. Onze kaarten zullen beter worden, en we gaan deze betere kaarten ook leveren aan onze concurrenten. We maken geen onderscheid. Gelijke monniken, gelijke kappen. Anders krijg je scheve gezichten.

De Taeye: Onze klanten reageerden geschokt maar enthousiast op het nieuws. Iedereen wil gewoon de beste kaarten, zo simpel is het. We dekken nu 64 landen met onze kaarten, en onder TomTom zal dit aantal snel groeien.

De autoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Kan dit nog problemen opleveren?

De Taeye: Ik zou niet weten wat de Europese autoriteiten tegen onze plannen zouden kunnen hebben. Er spelen geen antitrust-dingen. Ik denk dat we er succesvol doorkomen.

Door Tim Kezer, financieel journalist/eindredacteur bij Belegger.nl.