Volkswagen blijft gebeten hond bij analisten

De consensus over het aandeel Volkswagen is al tijden zeer negatief. Analisten zijn bijna unaniem zeer ontevreden over het aandeel en raden short posities in het aandeel aan. Van de DAX -componenten heeft Volkswagen veruit de slechtste consensus. Ondanks de negatieve consensus over het aandeel is het aandeel dit jaar het enige aandeel van de DAX met een positief rendement dat nog fors is ook. De afgelopen jaren vanaf 2005 tot en met heden is Volkswagen altijd een zeer positief renderende belegging geweest. Het huidige koersniveau is bijna de top in haar historie (rond de 200 euro).

Ondanks de negatieve consensus over het aandeel vertoont de koers/winst-verhouding van Volkswagen geen gekke sprongen. Vanaf 2004 tot en met heden schommelde deze ratio tussen de 12 en de 18. Het blijkt dus dat beleggers het aandeel steevast prijzen volgens de ontwikkeling van de winst per aandeel. De winst per aandeel van 2007 van 10,36 euro was Volkswagen’s record en dit verklaard dan ook weer de stevige outperformance van het aandeel.

H1 samenvatting
Volkswagen maakte vandaag (24 juli 2008) de resultaten over H1 van 2008 bekend. Over H1 boekte Volkswagen een omzet van 56,5 miljard euro. Dit was 3% meer dan over H2 van 2007. Bij de voertuigdivisie steeg in H1 de afzet met 7,2% tot 3,31 miljoen voertuigen. De operationele winst kwam 21,8% hoger uit op 3,43 miljard euro. Over heel 2008 gaat het bedrijf uit van een omzetstijging, afzetstijging en een stijging van de operationele winst.

Recente reacties analisten
Het koersdoel wordt door analist Hutterli van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse royaal verhoogd naar 180 euro. De redenen voor de upgrade zijn de verhoogde winsttaxaties op basis van het HOLT-DCF model van Credit Suisse . Analist Hutterli ziet minder neerwaarts potentieel en ziet de rendements/risico-verhouding positief. Dit wordt mede ondersteund door Porsche's belang in Volkswagen zo stelt analist Hutterli.

Analist Wagener van AC Research is minder tevreden over het aandeel en zet het op verkopen. Dit ondanks dat de H1 resultaten van Volkswagen boven zijn verwachtingen lagen. De heer Wagener noemt de 'backup' van Porsche in de rug nog niet zo heel stevig. Tevens wordt in het researchrapport op de hoge k/w '08 van 17 geduid en wordt aangeraden het aandeel short te gaan. Wagener stelt dat het aandeel negatieve rendements/risico-verhouding heeft.