Optimisme rondom Amgen

In de afgelopen maand juli heeft het Amerikaanse biotechnologieconcern Amgen een flinke koersstijging doorgemaakt. De koers van het aandeel steeg in een maand tijd met ongeveer 10 dollar. De resultaten die het concern recent publiceerde lieten een daling zien van de winst, maar desondanks heeft het concern de verwachtingen voor 2008 verhoogd. Dit door goede prestaties van diverse medicijnen. Ook analisten waarderen het aandeel waardoor de consensus positief is.

Winstdaling
In het tweede kwartaal van 2008 heeft Amgen een daling van de winst moeten rapporteren van 7,6%. Debet hieraan zijn herstructureringskosten en andere wijzigingen hieromtrent. Daarnaast was er in het kwartaal een continuering waarneembaar van de afname van de verkoop van medicijnen in de Verenigde Staten.

Exclusief de kosten kwam de winst per aandeel in het tweede kwartaal uit op 1.14 dollar, wat een stijging is van 2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De netto-inkomsten daalden met 2% tot 1,235 miljoen dollar, waar dit een jaar eerder nog 1,265 miljoen dollar bedroeg. De totale opbrengsten stegen met 1% tot 3,764 miljoen dollar.

De verkoop van medicijnen steeg met 2% tot 3,692 miljoen dollar. In de Verenigde Staten daalde de verkoop met 1% tot 2,850 miljoen dollar. De internationale verkoop steeg met 17% tot 849 miljoen dollar. Vooral Neulasta en Neupogen verhoogden de turnover met 15% tot 1,2 miljard dollar.

Verhoging verwachtingen
Amgen heeft naar aanleiding van de resultaten de verwachtingen voor 2008 opwaarts bijgesteld. Het concern verwacht nu een winst per aandeel te realiseren van tussen de 4.25 – 4.45 dollar, waar dit eerder nog 4 – 4.35 dollar bedroeg. De turnover is verhoogd van 14,2 – 14,6 miljard dollar naar 14,6 – 14,9 miljard dollar.

Koersstijging
De resultaten die Amgen recent presenteerde waren boven de verwachting van diverse analisten. Mede daarom blijft de koers van het aandeel stijgen. De koers is in een maand tijd gestegen met ongeveer 10 dollar tot 64,21 dollar. Hiermee gaat de koers richting de afgegeven koersdoelen van de analisten. Recentelijk verhoogden de analisten van Goldman Sachs , Credit Suisse en Citigroup hun koersdoel tot rond de 75 euro. Het gemiddeld koersdoel bedraagt daardoor op dit moment 70,56 dollar wat een verwachting rendement oplevert van bijna 10% (9,88%, red.).

Analisten zijn bijzonder positief over het aandeel. Na het Amerikaanse Genzyme (14) krijgt het de meeste koopadviezen; 13. Daarnaast zijn er op dit moment 7 houdadviezen afgegeven. Enkel de analisten van het Nederlandse Beleggingsblad BeleggersBelangen zijn negatief over het aandeel. Hierdoor is de consensus voor het aandeel vrij positief.