Positieve verrassingen bij Deutsche Post

Deutsche Post, een concurrent van TNT, wist over het afgelopen jaar de winst fors te verhogen door onder meer een toename van de transportvolumes. Analisten spreken van goede resultaten met daarbij enkele positieve verrassingen. Aangezien de consensus al zeer positief is mag aangenomen worden dat deze daarom onveranderd zal blijven.

Door onze redactie

Fors meer winst
De winst van Deutsche Post over 2010 kwam uit op 2,5 miljard euro, een verviervoudiging ten opzichte van de winst over 2009. Het bedrijfsresultaat steeg met 50% tot 2,2 miljard euro, ruim boven de eerdere verwachting die het bedrijf afgaf. De omzet nam in 2010 toe met 11,4% en kwam zodoende uit op 46,2 miljard euro. De EBIT kwam uit op 1,8 miljard euro.

De sterke resultaten waren vooral het gevolg van een groei van de transportvolumes en hogere posttarieven. Volgens topman Frank Appel zijn de sterke prestaties over het afgelopen jaar een bewijs dat Deutsche Post zich in een vroegtijdig stadium goed heeft gepositioneerd om te kunnen profiteren van een economisch herstel.

Mede vanwege de goede resultaten heeft Deutsche Post besloten zijn dividend over 2010 te verhogen met 8% tot 0,65 euro per aandeel. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een dividendvoorstel van 0,61 euro per aandeel. Voor 2011 verwacht Deutsche Post dat de EBIT zal groeien tot 2,2-2,4 miljard euro.

Koopadvies blijft gehandhaafd
Analist Zafer Rüzgar van Independent Research heeft zijn ‘kaufen-advies’ voor Deutsche Post herhaald, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 17 euro. Vooral de winst wist de analist te overtuigen, wat volgens hem aantoont dat er sprake is geweest van een correctie bij de bouwplaatsen over het afgelopen jaar. De verwachting van Deutsche Post van een stijging van de EBIT tot 2,20-2,40 miljard euro in 2011 is volgens Rüzgar voorzichtig. De recente koersdaling vindt de analist tot slot niet gerechtvaardigd en onderstreept zijn positieve advies.

Aangename verrassing
Analist Andre Mulder van Kepler Research stelt dat de omzet over het vierde kwartaal van 2010 in lijn was met zijn verwachting, terwijl de EBIT duidelijk hoger is uitgevallen dan zijn raming. De verhoging van het dividend is daarnaast voor de analist een aangename verrassing. Mulder heeft voor Deutsche Post een ‘buy-advies’ uitstaan met daarbij een koersdoel van 18 euro.

Consensus
Er staan voor Deutsche Post 30 koop-, 4 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Vooralsnog houden analisten vast aan deze adviezen, waardoor de consensus zeer positief is. Verwacht mag worden dat analisten geen veranderingen zullen aanbrengen in hun adviezen.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 16,23 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 25%. Koersdoelen liggen echter wel in een forse bandbreedte, wat aangeeft dat zij verschillen van mening omtrent het opwaarts potentieel. Op basis van de positieve reacties van analisten mag verwacht worden dat zij hun koersdoel in komende dagen licht opwaarts zullen bijstellen.