Fornix laag aangeschreven bij analisten

Het Nederlandse Fornix BioSciences kwam vandaag (dinsdag 26 augustus, red.) met een winstwaarschuwing tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Het concern heeft de verwachting van de nettowinst over heel dit jaar verlaagd. Vooralsnog heeft geen van de gevolgde analisten zijn advies bijgesteld. De consensus voor het aandeel ligt momenteel op houden.

Winstwaarschuwing
In het eerste halfjaar van 2008 heeft Fornix een daling van de winst gerealiseerd van ruim 7% tot 5,3 miljoen euro. De omzet bedroeg 19,3 miljoen euro wat een daling betekende van maar liefst 60%. Exclusief de eind vorig jaar verkochte handelsdivisie steeg de omzet echter met 4,9%.

Fornix heeft naar aanleiding van de resultaten de verwachting voor de nettowinst over heel 2008 neerwaarts bijgesteld van 11,8 miljoen euro tot 9,7 miljoen euro. De oorzaak voor deze neerwaartse bijstelling ligt volgens het concern in extra onderzoekskosten van ongeveer 1,5 miljoen euro. Deze onderzoekskosten liggen in verband met een nieuw Europees onderzoek naar het middel Oralgen, een middel tegen hooikoorts. Daarnaast heeft het concern een eenmalige last moeten nemen voor de gestopte overnamegesprekken met de Portugese branchegenoot BIAL.

Fornix ziet over het eerste halfjaar zowel positieve als negatieve aspecten. Positief noemt het bedrijf onder andere de toenemende verkopen in de allergiedivisie en de handhaving van een groot marktaandeel. Negatief is de afkeuring door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) van het middel Oralgen. Hierdoor heeft het middel nog altijd geen officiële registratie. Fornix is hiertegen in hoger beroep gegaan.

Fornix bevestigde wel dat het verwacht een omzet in 2008 te behalen van 41 miljoen euro. Het concern handhaaft het intermim-dividend op het niveau van vorig jaar. In september krijgen aandeelhouders 65 eurocent per aandeel uitgekeerd.

Opinies gehandhaafd
Analisten hebben tot op heden geen wijzigingen aangebracht in hun eerder gedane adviezen. De analisten van Petercam herhaalden hun verkoopadvies. Zij verwachten weinig verbetering in de prestaties van het aandeel.

In totaal zijn er voor het aandeel 6 adviezen afgegeven; 1 koopadvies, 3 houd- en 2 verkoopadviezen. Hiermee is de consensus vrij neutraal maar is het aandeel wel één van de minst gewaardeerde aandelen binnen de sector. Alleen Pharming presteert staat nog lager aangeschreven bij de analisten.