Ctac maakt weer winst

Ctac maakte deze week bekend dat het over het afgelopen jaar een kleine winst heeft weten te realiseren en verwacht dat er in 2011 sprake zal zijn van een verder herstel van de winst en omzet. De resultaten waren voor analisten in lijn met hun verwachtingen en mede daarom houden zij vooralsnog vast aan hun taxaties.

Door onze redactie

Terug naar winst
Ctac is in 2010 weer teruggekeerd naar winst dankzij een verbeterde bezettingsgraad en projectbeheersing. De nettowinst over heel 2010 bedroeg 0,2 miljoen euro, waar dat een jaar eerder nog een verlies was van 2,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg van 1,8 miljoen euro negatief naar 1,2 miljoen euro positief, inclusief 1,5 miljoen euro eenmalige lasten. Veder zag de automatiseerder de omzet toenemen met 4,4% tot 71,4 miljoen euro, wat voornamelijk te danken was aan overnames. Autonoom steeg de omzet namelijk slechts met 0,6%. Vanwege de minimie winst heeft Ctac besloten geen dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Voor 2011 verwacht Ctac dat er sprake zal zijn van een verdere toename van de omzet en de winstgevendheid, gebaseerd op het groeiend aantal potentiële opdrachten. Het bedrijf is naar eigen zeggen goed gepositioneerd om snel te kunnen profiteren van een verbetering van de vraag naar ict-diensten. Een specifieke doelstelling is door het bedrijf echter niet afgegeven.

Wel zal volgens Ctac de druk op de tarieven aan blijven houden. Financieel directeur Jan-Willem Wienbelt stelde in een toelichting op de jaarresultaten dat de druk waarschijnlijk pas zal wegebben als er nog een paar partijen binnen de markt het loodje leggen. De tarieven zullen in 2011 waarschijnlijk enigszins herstellen ten opzichte van 2010, waar deze in 2009 nog daalden met 2% en in 2009 zelfs met 10%.

Opwaartse lijn voortgezet
Analist Edwin de Jong van SNS Securities stelt dat Ctac de opwaartse lijn in het vierde kwartaal van 2010 heef weten door te trekken en enigszins positiever is in zijn vooruitzichten voor de komende periode. Wel houdt de analist nog een slag om de arm en stelt dat het nog zal moeten blijken in hoeverre de markt zal herstellen in 2011, maar Ctac is volgens hem wel goed gepositioneerd. Verder vond De Jong de resultaten over heel 2010 wat betreft de omzet en bedrijfsresultaat iets beter dan verwacht, maar onder aan de streep waren ze exact in lijn met zijn ramingen.

De analist gaat er tot slot van uit dat Ctac weer zoals elk jaar een aantal overnames zal aankondigen, maar vindt wel dat er wat meer nadruk moet komen op het realiseren van synergie binnen de organisatie. SNS Securities heeft voor het aandeel een ‘hold-advies’ uitstaan.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 1 koopadvies en 3 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft uit staan. Analisten waren zoals gesteld over het algemeen content met de gepresenteerde resultaten, maar zagen tegelijkertijd ook geen positieve verrassingen. Het feit dat zij vast houden aan hun eerder afgegeven taxaties onderstreept hun momenteel behoudend opinie rond het aandeel.