Analisten stellen Commerzbank bij na bankenfusie

Afgelopen zondag is de grootste bankenfusie van Duitsland in de laatste zeven jaar gerealiseerd. Commerzbank heeft Dresdner Bank overgenomen voor een bedrag van 9,8 miljard euro. Ondanks deze krachtenbundeling blijft Deutsche Bank nog de grootste bank van Duitsland met een balanstotaal van bijna 2 biljoen euro. Analisten zijn niet eensgezind over de gevolgen door de overname voor zowel Commerzbank als Allianz .

Tweede bank van Duitsland
Commerzbank en Dresdner zouden samen uitkomen op een totaal van 1,09 biljoen euro, wat hen op de tweede grootste bank van Duitsland maakt. Zoals eerder gemeld blijft Deutsche Bank de grootste bank van Duitsland met een balanstotaal van bijna 2 biljoen euro.

In 2001 nam Allianz Dresdner Bank over voor ongeveer 23 miljard euro. Dit betekent dat Allianz zelfs de helft niet teruggekregen heeft voor de bank met de verkoop aan Commerzbank. Een succes is deze overname nooit geweest. Dresdner kwam door de kredietcrisis flink in de verliezen te staan en werd een nog groter blok aan het been van Allianz . Commerzbank wil met deze fusie voor 2011 een kostenbesparing van 1,9 miljard euro realiseren.

Gevolgen van de krachtenbundeling
Totaal werken bij de banken samen ongeveer 67.000 werknemers, wat volgens Commerzbank een stuk minder gaat worden. Commerzbank is namelijk van plan om 9000 banen te schrappen, waarvan er 6500 in Duitsland

De Duitse minister van Financiën vond de overname een goed besluit. Volgens de minister kan de financiële sector versterken door de fusie. De Duitse financiële pers was niet te spreken over de overname. De termen riskant en gevaarlijk werden aan de overname toegekend.

Analisten niet eensgezind
Analisten hebben niet eensgezind gereageerd op de bundeling van de twee banken. Deutsche Bank heeft zijn advies tot twee maal toe verlaagd en UBS heeft zijn koersdoel flink verlaagd. Deutsche Bank verlaagde op 1 september reeds het koersdoel en heeft een dag later het advies verlaagd naar verkopen met een koersdoel van 16.50 euro. De analisten van UBS hebben hun houdadvies gehandhaafd maar hebben wel het 12-maands koersdoel neerwaarts bijgesteld van 22.00 euro naar 19.50 euro.

Naar aanleiding van de aankoop van Dresdner Bank komt analist Müller van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse uit op een nieuwe fair value van het aandeel uit. Uitgegaan werd in het model van geen synergieen een vermogenskostenvoet van 12%, een 1% groeivoet en een emissie van nog eens 151,3 miljoen aandelen voor de financiering van de overname. De contante waarde van de synergie wordt op 5 miljard euro ingeschat.

Over het algemeen zijn de adviezen nog redelijk positief voor Commerzbank, wat ook blijkt uit de nog positieve consensus. Op dit moment zijn voor het aandeel 18 koop-, 13 houd- en 4 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee wordt het aandeel, wanneer gekeken naar de consensus, hoger gewaardeerd dan haar Duitse tegenstrever Deutsche Bank (18 koop-, 14 houd- en 5 verkoopadviezen, red.).