Air France KLM overgewaardeerd

Air France-KLM Air France-KLM is één van de gegadigden om het Austrian Airlines over te nemen. Het zou gaan om een belang van 10%-20% in de Oostenrijkse branchegenoot. Hiernaast maakte het Frans-Nederlandse concern bekend dat Air France-KLM zijn ticketprijzen tijdelijk gaat verlagen om hiermee meer passagiers te trekken. Hoewel Air France-KLM Air France-KLM voor passagiers aantrekkelijker wordt, zijn analisten verdeeld over het aandeel en is de consensus neutraal.

Austrian Airlines
Air France-KLM Air France-KLM is van plan een bod uit te brengen op het staatsbelang in Austrian Airlines. De Oostenrijkse overheid wil haar belang van 43% verkopen, maar stelt daarbij als eis dat tenminste 25% van Austrian Airlines in Oostenrijkse handen blijft. Naast Air France-KLM Air France-KLM heeft ook het Duitse Lufthansa aangegeven belangstelling te hebben in Oostenrijkse branchegenoot.


Prijsverlaging
Deze maand zal luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zijn ticketprijzen tijdelijk verlagen. Dit zal gelden voor meer dan 80 bestemmingen en kortingen kunnen oplopen tot 30%. Air France-KLM heeft geconstateerd dat consumenten aarzelen bij het boeken van een reis vanwege de kwakkelende economie en de hoge inflatie. Het concern wil met de kortingen natuurlijk vooral de prijsvechters beconcurreren. Air France-KLM heeft zich als doel gesteld om met deze prijzenslag tienduizenden stoelen te kunnen vullen.

Eerder al kondigde Air France-KLM Air France-KLM aan de brandstoftoeslagen te verlagen. Voor vluchten binnen Europa worde de toeslag per traject met 4 euro verlaagd. Voor intercontinentale vluchten zal er een verlaging doorgevoerd worden van 10-14 euro, afhankelijk van de duur van de vlucht.

Air France-KLM is niet de enige luchtvaartmaatschappij die momenteel bezig is met het geven van kortingen aan klanten. Zo geeft British Airways al sinds enige tijd kortingen tot en met 36%.

Deze maand zal het Belgische Brussels Airlines speciale promoties doen voor citytrips via ‘evening sales’. Thomas Cook Airlines zal ergens eind september – begin oktober voor een aantal zonbestemmingen waarvan de bezetting tegenvalt in het zonnetje zetten door middel van speciale acties.

Verdeelde opinie
Analisten zijn verdeeld over het aandeel. Op dit moment zijn er 5 koop-, 10 houd- en 7 verkoopadviezen afgegeven. De consensus is hierdoor neutraal voor het aandeel. Voor het aandeel bedraagt het gemiddeld koersdoel 18,72 euro wat een verwacht rendement oplevert van 5,79%.

Binnen de luchtvaartsector is het Duitse Lufthansa sectorfavoriet met 18 koop- 3 houd- en 3 verkoopadviezen. Op basis van de koers/winstverhouding en het dividendrendement is dit goed te begrijpen. De k/w-verhouding van Lufthansa is met 4,21 lager dan die van Air France-KLM Air France-KLM welke 5,88 bedraagt. Daartegenover is het dividendrendement van Lufthansa met 8,27 substantieel hoger dan de 3,28 van Air France-KLM Air France-KLM .

British Airways doet het in vergelijking nog slechter met een k/w-verhouding van 9,97 en een dividendrendement van 1,99. Analisten zijn dan ook negatiever over dit aandeel. Er zijn momenteel voor het aandeel 4 koop-, 5 houd- en 11 verkoopadviezen afgegeven.