Bank of America redt Merrill Lynch

Merrill Lynch is gered van de ondergang door Bank of America . Er werd binnen 48 uur een akkoord bereikt over de overname door Bank of America . De Amerikaanse onderneming neemt de 94-jarige bank over voor 50 miljard dollar. Andere grote zakenbank Lehman Brothers kon geen overnamekandidaat vinden en is daardoor nagenoeg failliet. Analisten reageren vooralsnog gematigd op het nieuws.

Sterker door overname
Bank of America gaat aandeelhouders van Merrill Lynch 29 dollar per aandeel betalen. Dit is 70% meer dan de beurswaarde van de laatstgenoemde onderneming. De CEO van Bank of America Kenneth Lewis gaf aan dat het bedrijf juist heeft gehandeld door het noodlijdende Merrill Lynch over te nemen. Analisten zijn van mening dat er teveel betaald is voor Merrill Lynch.

Bank of America wordt door deze overname naast de grootste consumentenbank nu ook één van de grootste Investment banks van de Verenigde Staten.

Met het verdwijnen van Merrill Lynch en Lehman Brothers gaat er een stuk Amerikaanse geschiedenis verloren. Het logo van Merrill Lynch de welbekende “Bull” symboliseert het optimisme wat jaren aanwezig is geweest op Wall Street . Daarnaast was Merrill Lynch een van de eerste zakenbanken die de gang naar de beurs maakte wat gebeurde in 1971.

Het toenemende aandelenbezit onder het Amerikaanse volk is sinds de jaren vijftig grotendeels te danken aan Merrill Lynch. Het bedrijf benadrukte het idee dat beleggen voor iedereen toegankelijk is.

Afschrijvingen
Merrill Lynch heeft als gevolg van de kredietcrisis enorme afschrijvingen moet maken op slechte kredieten. Het gaat om een bedrag van 52 miljard dollar. In juli werd er door de Amerikaanse onderneming voor 30 miljard dollar aan mandjes met slechte kredieten afgeschreven.

Consensus
Bank of America krijgt 5 koop- ,7 -houd en 4 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van Bank of America is 30,79 dollar. De koers van Bank of America schommelt om en nabij de 26 dollar.

De winst per aandeel komt uit op 2,41. De koers-winstverhouding van het aandeel Bank of America bedraagt over 2008 genomen 11,01. Het dividend komt uit op 2,40 dollar per aandeel wat een dividendrendement oplevert van 9,03%.

In de sector Financials scoren de Franse bank BNP Paribas en het Nederlandse ING het beste. Zo krijgt BNP Paribas 17 koop-,4 houd- en 2 verkoopadviezen. ING krijgt maar liefst 25 koop- en 11 houdadviezen en krijgt daarnaast slechts 1 verkoopadvies.