JPMorgan nauwelijks last van kredietcrisis

JPMorgan Chase heeft recentelijk zijn tweede kwartaalcijfers gepresenteerd. De Amerikaanse zakenbank boekte een nettowinst van 2,0 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 4,2 miljard dollar. Het bedrijf maakte bekend dat het een gevolg is van afschrijvingen en de kosten voor de overname van Bear Stearns.

Meevallende cijfers
De netto-omzet van JPMorgan Chase daalde in het tweede kwartaal met 3% naar 18,4 miljard dollar van 18,91 miljard dollar. Analisten gingen uit van een omzet van 16,55 miljard. JPMorgan Chase meldde verder dat de kredietreserves verhoogd zijn met 1,3 miljard dollar.

Het Investment Banking onderdeel van de Amerikaanse zakenbank daalde de nettowinst met 67% naar 394 miljoen dollar. Reden hiervoor is de afwaardering van 1,1 miljard dollar op hypotheekgerelateerde posities. De omzet van het Investment Banking onderdeel is met 6% afgenomen tot 5,47 miljard dollar.

Bear Stearns
JPMorgan Chase gaf aan dat de integratie van de overgenomen zakenbank Bear Stearns goede vooruitgang vertoond en dat synergievoordelen op korte termijn behaald zullen worden. De Amerikaanse zakenbank maakte verder bekend dat de kapitaalmarkten als gevolg van de kredietcrisis nog onder druk zullen blijven staan.

Kredietcrisis
Als een van de weinige zakenbanken redt JPMorgan Chase zich prima nu de kredietcrisis nog springlevend blijkt na het omvallen van Lehman Brothers en de perikelen rondom AIG en Merrill Lynch.

De Amerikaanse onderneming vormt samen met onder meer Bank of America en Citigroup een consortium die zich opgeworpen heeft om financiële instellingen gemakkelijker toegang te geven tot extra krediet. Middels deze actie hopen de banken de verstoringen in de markt op te kunnen vangen en zo de onrust de kop in te drukken.

Consensus
Analisten reageren vooralsnog behoudend op JPMorgan Chase. Het bedrijf krijgt 6 koop- en 9 houdadviezen en daarnaast 0 verkoopadviezen. Dit is te verklaren door de onduidelijkheid die er op de financiële markten heerst door de kredietcrisis die zo bleek deze week nog springlevend is.

Het gemiddelde koersdoel van JPMorgan Chase komt over 2008 uit op 43,54 dollar. De slotkoers schommelt om en nabij de 35 dollar. De winst per aandeel komt uit op 2,22 dollar. Het dividend in 2008 bedraagt 1,48 dollar wat een dividend- rendement oplevert 4,13%. De koers-winstverhouding bedraagt 16,11.

Outperformer
JPMorgan Chase presteert in vergelijking met de Dow Jones aanzienlijk beter. In de grafiek is waar te nemen dat de koers van JPMorgan Chase gelijk opgaat met de hoofdgraadmeter van de Verenigde Staten maar dat er daarna een hogere lijn vertoond wordt.