Voorzichtigheid troef bij Marks & Spencer, koers op fair value

De Britse kledingketen Marks & Spencer wist het afgelopen boekjaar meer winst en omzet te realiseren, maar blijft desondanks voorzichtig voor de komende periode. Diverse analisten hebben hun koersdoel voor het aandeel licht opwaarts bijgesteld maar zien daarmee gemiddeld nog altijd maar een beperkt opwaarts potentieel.

Door onze redactie

Bemoedigende resultaten
Marks & Spencer (M&S) maakte begin deze week bekend over het gebroken boekjaar 2010/2011, dat eindigde op 2 april, de nettowinst te hebben zien stijgen van 526,3 miljoen pond naar 612 miljoen pond. De omzet steeg in dezelfde periode met 4,2% tot 9,7 miljard pond.

Ondanks deze sterke resultaten is het bedrijf voorzichtig voor de komende periode. Volgens M&S heeft het een goede start in het nieuwe jaar gemaakt, maar gaat het ervan uit dat de marktomstandigheden uitdagend zullen worden omdat de inkomsten van consumenten onder druk staan en grondstofprijzen hoog zijn. Vanwege de moeilijke marktomstandigheden heeft het bedrijf daarom een voorzichtige outlook afgegeven.

Hogere omzet- en winstverwachtingen
Société Générale heeft zijn koersdoel voor Marks & Spencer verhoogd van 390 GBp naar 420 GBp, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘hold’. Analiste Anne Critchclow stelt dat het bedrijf bij lange na niet heeft voldaan aan haar hoge verwachtingen, maar daarentegen de nederige winst per aandeel haar prognose licht heeft overtroffen.

Ondertussen is het bedrijf zijn nieuwe jaar goed gestart, aldus Critchclow, die erop wijst dat consumenten zich steeds meer richten op hoogwaardige producten. Daarom heeft zij haar omzet- en winstverwachtingen naar boven toe bijgesteld.

Voorzichtige verwachtingen
De Zwitserse zakenbank UBS heeft zijn koersdoel voor Marks & Spencer verhoogd met 20 GBp, waardoor deze nu 400 GBp bedraagt. Analist Andrew Hughes stelt dat het Britse concern zijn winstverwachtingen heeft overschreden. Daarnaast heeft het een goede start in het nieuwe fiscale jaar gemaakt, maar vindt de analist dat op basis daarvan de verwachtingen voorzichtig zijn. Hughes heeft voor het aandeel een ‘neutral-advies’ uitstaan.

Analist Fraser Ramzan van Nomura Securities heeft zijn koersdoel voor de Britse winkelketen verhoogd van 430 GBp naar 460 GBp. M&S heeft voldaan aan de verwachtingen van de analist. In het licht van het driejarenplan omtrent de reorganisatie van de filialen en de nieuwe marktpositionering heeft het bedrijf een succesvolle start gekend, aldus Ramzan. Dit zal volgens hem nog duidelijker naar voren komen in de herfst van 20111. Het potentiële succes van het ondernemingsplan wordt echter nog nauwelijks in de huidige koers weerspiegeld. Daarom hanteert de analist een ‘buy-advies’ voor het aandeel.

Consensus
Er staan momenteel 4 koop-, 11 houd- en 5 verkoopadviezen voor het aandeel uit, waardoor de consensus licht negatief is. Het sentiment kan echter bestempeld worden als licht positief gezien de diverse koersdoelverhogingen.

Dezelfde koersdoelverhogingen hebben geleid tot een gemiddeld koersdoel van 389,53 GBP, wat een verwacht rendement oplevert van 1%. Koersdoelen die de afgelopen dagen zijn afgegeven liggen echter boven dit gemiddelde, met als positieve uitschieter Nomura Securities met een koersdoel van 460 GBp.