Analisten iets positiever over Lloyds dan HBOS

Het Britse Lloyds TSB heeft een akkoord bereikt met haar Britse concurrent HBOS om hen voor een bedrag van 12,2 miljard pond in aandelen over te nemen. HBOS is in de problemen gekomen door twijfel bij beleggers. De overname wordt door de Britse regering gesteund. Analisten zijn zeer verdeeld over het aandeel HBOS en licht positief over Lloyds.

Twijfel bij beleggers
HBOS (Halifax Bank of Scotland) is recent in de problemen gekomen doordat beleggers begonnen te twijfelen aan de financiering van HBOS’s hypotheekportefeuille.

In het voorbije jaar verschafte HBOS één op de vijf vastgoedleningen in Groot-Brittannië. De nieuwe combinatie verwerft een marktaandeel van 28% op de Britse hypotheekmarkt. De concerns verwachten geen problemen met de mededingingsautoriteiten temeer de Britse regering de overname steunt. De Britse regering is van mening dat de overname de stabiliteit van het financiële systeem zal verzekeren.

Aandeelhouders van HBOS krijgen voor hun aandelen 0,83 aan aandelen Lloyds. Dit betekent bovenop de slotkoers van HBOS een premie van 58%.

Het nieuwe concern zal onder leiding komen te staan onder de huidige Lloyds-topman Eric Daniels. Lloyds verwacht dat vanaf 2011 de overname een kostenbesparing zal opleveren van jaarlijks meer dan één miljard pond wat zal bijdragen aan de winst. Er is nog wel onduidelijkheid hoeveel banen er zullen verdwijnen.

Analisten zeer verdeeld
Voor het aandeel HBOS staan in totaal 25 adviezen uit; 7 analisten geven een koopadvies af, 8 een houdadvies en 8 een advies tot verkopen van het aandeel. Hiermee zijn analisten zeer verdeeld over het aandeel. De consensus is hierdoor neutraal.

Analisten zijn enigszins beter te spreken over het aandeel Lloyds ten opzichte van HBOS, al is dit nihil. Voor het aandeel staan 6 koop-, 9 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de rating voor het aandeel 3 sterren bedraagt, tegenover 2,5 voor HBOS.

De koers van beide aandelen is in een jaar tijd flink gedaald. De koers van HBOS is in een jaar tijd omlaag geschoten van 817 GBp in september 2007 tot 147 GBp afgelopen dinsdag (16-09). De koers van Lloyds is in een jaar tijd bijna gehalveerd, van 460 GBp tot 395 GBp. De voornaamste oorzaak van de koersdalingen is de kredietcrisis. De koers van HBOS is daarnaast sterk gedaald door de hierboven genoemde twijfel bij beleggers.