EDF neemt British Energy over

British Energy , het Britse energiebedrijf heeft woensdag laten weten dat zij akkoord zijn gegaan met een overnamebod van 15.8 miljard euro. Het bod was afgegeven door Electricité de France. Het Britse Centrica, heeft overigens laten weten dat zij van plan zijn een minderheidsbelang van 25% te nemen in British Energy . Analisten waarderen het aandeel EDF vooral met positieve adviezen.

EDF neemt over
Vorige maand had EDF al een bod neergelegd van 12 miljard pond. Dit bod werd afgewezen door de aandeelhouders van Britsh Energy, omdat het bod te laag was. De zorgen die er waren voor een volledige buitenlandse overname zouden deels weggenomen moeten worden door de deelname van Centrica.

British Energy dat voor ongeveer 14 procent van de Britse stroomvoorziening zorgt, bezit 8 kerncentrales en een steenkoolcentrale. Vanaf 2017 wil EDF minstens vier nieuwe kerncentrales bouwen in Groot-Brittannië. Het Franse bedrijf bezit momenteel al 58 kerncentrales en is hiermee de grootste elektriciteitsproducent van Europa.

Cijfers H1 2008
In het schema hieronder is te zien dat de omzet en de EBITDA van het eerste halfjaar van 2008 hoger zijn dan het eerste halfjaar van 2007. Echter de EBIT en het netto-inkomen van de groep is gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2007.Analisten positief over aandeel
Analisten die reeds adviezen hebben gegeven over EDF zijn vooral positief. Met 19 koop-, 3 houd- en 3 verkoopadviezen heeft EDF een goede consensus en een rating van 4 van de 5 sterren. Directe concurrent E.On wordt gewaardeerd met 4.5 ster. Dit komt mede door de 39 koopadviezen, terwijl het 8 houd- en 3 verkoopadviezen krijgt.

Fundamentals
Het dividend per aandeel laat van 2004 tot heden elk jaar een stijging zien. De WPA is vanaf 2004 tot 2006 flink gestegen, maar bleef in 2007 op hetzelfde bedrag staan. Hieronder een schematisch overzicht van EDF ’s Fundamentals.De slotkoers op het moment staat op 50.49 euro. Analisten verwachten een hoog koersdoel van het aandeel in de toekomst. De analisten geven het aandeel een gemiddeld koersdoel van 80.27 euro. Dit zal een verwacht rendement opleveren van 58.99 procent.