Overeenkomst Renault TomTom stemt analisten positief

TomTom heeft bekendgemaakt dat het ingebouwde navigatiesystemen gaat leveren aan de Franse autofabrikant Renault . Analisten zijn positief over het aandeel Renault , maar sectorfavoriet is het niet. De consensus voor het aandeel TomTom is ook positief. Opvallend zijn echter de recent verlaagde koersdoelen van enkele analisten voor het aandeel.

TomTom ingebouwd
Het strategisch partnerschap dat TomTom heeft gesloten met de Renault zal naar verwachting in het eerste halfjaar van 2009 zijn vruchten gaan afwerpen, wanneer de eerste Renaults zullen worden uitgerust met een ingebouwde TomTom . TomTom verwacht dat de overeenkomst zal bijdragen aan de groei van beide concerns. De navigatiefabrikant is in Europa marktleider op het gebied van autonavigatie.

TomTom maakte tijdens een analistenbijeenkomst bekend dat het zijn winst steeds minder afhankelijk wil laten worden van de verkopen van draagbare navigatiesystemen. Het concern verwacht meer inkomsten te kunnen genereren uit onder meer licenties, dienstverleningen en nieuwe productsegmenten. Een voorbeeld hiervan is het HD traffic systeem waarvan de vraag naar abonnementen toeneemt. De verwachting van verscheidene analisten is dat de producenten van mobiele telefoons steeds meer zullen kiezen voor de producten van TomTom .

Koersdoelverlagingen
Enkele analisten zijn van mening dat TomTom te hoog van de toren blaast en de doelen te ver in de toekomst liggen, wat voor problemen kan zorgen op de korte termijn. Dit zorgt voor ervoor dat analisten minder positief zijn over de huidige resultaten.

Voor het aandeel TomTom staan op dit moment 12 koop-, 10 houd- en 4 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van 22,33 euro is recentelijk lager geworden door verlagingen van het koersdoel bij de analisten van Petercam (koersdoel van 19 euro naar 17,50 euro) en ING Financial Markets (koersdoel van 20 euro naar 16 euro). De analisten van ING Financial Markets stellen dat de overeenkomst positief is, maar niet als een verrassing komt. De analisten hebben echter het koersdoel voor TomTom verlaagd vanwege de groeiende risico’s voor de onderneming op korte termijn.

Renault staat bij analisten nog steeds goed aanschreven, al zijn er recentelijk wel door diverse analisten verkoopadviezen afgegeven. De consensus voor het aandeel is met 19 koop-, 11 houd- en 6 verkoopadviezen nog steeds positief. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 78,38 euro wat een verwachte outperformance oplevert van 64,26%. Dit hoge percentage is mede toe te schrijven aan de steile koersdaling van het aandeel vanaf september 2007. Destijds bedroeg de koers van het aandeel 100 euro. Op het moment van schrijven bedraagt de koers nog slechts 48 euro, een daling van maar liefst 52%.