UBS lijdt pijn door kredietcrisis

De Zwitserse bank UBS heeft recentelijk bekend gemaakt dat het een nettoverlies in het tweede kwartaal van 2008 heeft geleden van CHF 358 miljoen. Het verlies door een van de grootste banken ter wereld is te wijten aan een verdere afschrijving van 5,1 miljard dollar ten gevolge van de kredietcrisis. Analisten reageren teleurgesteld.

Resultaten
In 2007 boekte UBS nog een winst van CHF 5,6 miljard. Voor UBS betekent dit het vierde kwartaalverlies op rij, de onderneming is het grootste Europese slachtoffer van de wereldwijde kredietcrisis. UBS heeft in totaal meer dan 40 miljard dollar aan afschrijvingen moet maken. Het verlies dat UBS heeft geleden is hoger dan waar analisten vanuit gingen maar vooralsnog altijd minder dan in het eerste kwartaal van 2008.

Het aandeel UBS heeft dit jaar flink te lijden gehad en is al met meer dan 67% gedaald met als gevolg dat 45 miljard dollar aan beurswaarde als sneeuw voor de zon verdween.

Vermogensbeheer
UBS is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. De Zwitserse onderneming had in het afgelopen kwartaal te maken met klanten die hun vermogen bij de bank weghaalden. Het onderdeel vermogensbeheer voor sterk vermogende particulieren had te maken met een daling van CHF 17,3 miljard. UBS heeft zijn topman Macro Suter vervangen door een nieuwe topman John Cryan die in september van start is gegaan.

UBS gaat er vooralsnog vanuit dat er geen verbeteringen zullen aantreden op de financiële markten. UBS zal verder overgaan tot kostenbesparing door 5500 werknemers te ontslaan.

Investment Banking
Het Zwitserse UBS heeft naar buiten gebracht dat het circa 1900 banen wil schrappen bij de divisies Investment Banking en aandelen- en obligatiehandel. UBS treft deze maatregel om verdere kostenbesparingen te realiseren.

Consensus
De Zwitserse onderneming UBS krijgt 12 koop-, 17 houd- en 4 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van UBS is CHF 38,20.

De winst per aandeel over 2008 is uitgekomen op – 5,27 CHF. UBS keert geen dividend in 2008 uit aan zijn aandeelhouders. UBS verwacht in 2009 weer dividend te kunnen uitkeren aan zijn aandeelhouders.