Analisten negatief over Solvay

Het chemieconcern Solvay gaat voor 55 miljoen euro investeren in energie- en milieubesparing. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Investors Day op 30 september. Vorige maand nam Solvay in China een nieuwe productie-eenheid in gebruik. Analisten zijn overwegend negatief over het aandeel. Binnen de sector krijgt het aandeel zelfs de meeste verkoopadviezen.

Milieubesparing
Solvay gaat 55 miljoen investeren in zijn chloorfabriek in het Franse Tavaux. Hiermee wil het concern het energieverbruik en het effect op het leefmilieu verbeteren door gebruik te maken van zijn elektrolyse. De fabriek schakelt hier deels op over met behulp van membranen in plaats van met kwik. De verwachting is dat Solvay in 2010 de vernieuwingen in de fabriek in gebruik zal nemen.

Uitbreiding
In China heeft Solvay op 24 september een nieuwe productie-eenheid in gebruik genomen. Met deze eenheid wil het concern tegemoet komen aan de dynamische en lokale vraag naar innovatieve en hoogwaardige materialen. De productie-eenheid is bestemd voor polytetrafluorethyleen micropoeder (PTFE). De commerciële merknaam is Polymist. Het product wordt gebruikt in diverse segmenten, zoals cosmetica, hoogglansinkten, hoogwaardige smeermiddelen en hittebestendige materialen. Het product wordt al door Solvay geproduceerd in Delaware in de Verenigde Staten. De nieuwe fabriek in Changshu, wat op ongeveer 100 kilometer ten westen van Shanghai ligt, past in Solvay ’s strategie van geografische expansie in snelgroeiende markten.

Roodgekleurd
Voor het aandeel Solvay staan maar liefst 7 verkoopadviezen af, tegenover 5 houd- en 3 koopadviezen. Hiermee is de consensus negatief voor het aandeel. Wanneer gekeken wordt naar de laatste 10 adviezen die voor het aandeel zijn afgegeven wordt dit beeld versterkt. Van de laatste 10 adviezen zijn er 6 negatief, 2 neutraal en 2 positief.

De koers van het aandeel is behoorlijk volatiel. Een jaar geleden stond de koers van het aandeel op 104 euro. Momenteel ligt de koers rond de 83 euro. In de tussentijd is het aandeel onder andere in anderhalve maand gestegen van 77 euro (15 april) tot 97 euro (29 mei). In de afgelopen maand is het aandeel gedaald van 95 euro tot ongeveer 83 euro.