Astrazeneca koopt Alexion Pharmaceuticals

Astrazeneca gaat voor een bedrag van 39 miljard dollar het Amerikaanse Alexion Pharmaceuticals overnemen. Alexion Pharmaceuticals is een specialist op het gebied van zeldzame ziektes. Astrazeneca gaat 60 dollar per aandeel Alexion Pharmaceuticals neerleggen. Daarnaast ontvangen zittende aandeelhouders ook nog 2.1243 deel per aandeel van het in de VS genoteerde Astrazeneca aandeel (koers op 54 dollar). De totale overnamesom per aandeel ligt hiermee op ruim 175 dollar. Dit is ruim 44 procent meer dan het slot van vrijdag.

Overname in Q3 afgerond

Het is de verwachting dat de overname in het derde kwartaal van 2021 afgerond zal worden. Eerder verhoogde Alexion haar outlook voor dit jaar al en verhoogde het haar omzetverwachtingen voor 2025. Het bedrijf verwacht in dat jaar een omzet tussen de 9 en de 10 miljard dollar. Dit mede vanwege een groeiende pijplijn met onderzoeken. Astrazeneca voorziet door deze overname vooral winst op het gebied van immunologie.

ABN AMRO houdt Astrazeneca op houden

Bij de analisten van ABN AMRO blijft het advies op houden staan. "De overname van Alexion door Astrazeneca (Houden) voor 39 miljard dollar zorgt voor een verbreding van de kasstroom van de onderneming. Het heeft echter geen invloed op onze reëlewaarde-inschatting of het concurrentievoordeel dat we AstraZeneca toekennen".

Over 2020 verdient het bedrijf uit Cambridge volgens de gepolste analisten uit op 26,39 miljard GBp. Dit is vrij beperkt meer dan de omzet over 2019 toen het concern 24,38 miljard GBp verdiende.

Historische omzetten en resultaten Astrazeneca in beeld plus taxaties 2020

koersgrafieken

Astrazeneca Medimune Nijmegen ©

Astrazeneca
Astrazeneca


Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 5,31 miljard GBp. Volgens de laatste rondgang langs de analisten stevent het bedrijf af op een winst per aandeel van 404 GBp. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor 20,2.

Fors dividend Astrazeneca

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 281 GBp. Astrazeneca 's dividendrendement komt hiermee op 3,44 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de farmaciebedrijven ligt op een magere 0,2 procent. Het is de verwachting dat het bedrijf op 25 februari een interim-dividend van 142512 GBp uit zal gaan keren.

Recente koersdoelen rond de 8633 GBp

Jefferies & Co., Morgan Stanley en UBS gaven onlangs beleggingsadviezen voor het aandeel.

De beurswaarde bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen maal de beurskoers ruim 10339,04 miljard GBp. Het aandeel bewoog de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Sinds december vorig jaar staat het aandeel 16 procent hoger. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 5871 en de 10120 GBp.

Historische koersen Astrazeneca afgelopen 10 jaar

koersgrafieken astrazeneca

Klikt u hier voor dividend aandeel Astrazeneca. Het aandeel staat om 10.54 5,1 procent lager op 8160 GBp.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.