Shell aast op Britse en Russische bedrijven

Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell wil het Britse Regal Petroleum overnemen voor 1,2 miljard dollar. Eerder wilde de oliegigant een fors belang nemen in het Brits-Russische Sibir Energy. Met deze overname hoopt Royal Dutch Shell zijn positie op de oliemarkt nog meer te verstevigen. Analisten reageren positief op de berichtgeving.

Regal Petroleum
Vorig jaar mislukte de poging van Royal Dutch Shell om Regal Petroleum over te nemen. Royal Dutch Shell is nu bereid om 300 pence per aandeel te betalen, dit betekent een forse premie want het aandeel zelf sloot gisteren op 83 pence. Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell is niet de enige kandidaat om Regal Petroleum over te nemen. Zo worden het Russische Lukoil en Gaz de France ook genoemd als eventuele kandidaten om het bedrijf over te nemen.

Sibir Energy
Royal Dutch Shell wil naast Regal Petroleum een groot belang nemen in het Russische Sibir Energy. Laatstgenoemde bedrijf exploreert olie- en gasvelden en heeft daarnaast een meerderheid in een olieraffinaderij in Moskou. Grootste aandeelhouder van het bedrijf is de Russische miljardair Shalva Chigirinsky.

Onderdeel van de transactie is dat Sibir Energy zeggenschap krijgt over het West-Siberische olieveld Salym. Royal Dutch Shell heeft in 2006 nog het belangrijke project Sachalin 2 aan de Russische Staat moeten afgeven die het vervolgens aan Gazprom gaf.

Sibir Energy maakte recentelijk ook zijn halfjaarcijfers bekend. Er werd door het Brits-Russische bedrijf een winst geboekt van 288 miljoen dollar wat ruim een verdubbeling betekende tegenover de 104 miljoen dollar die het bedrijf vorig jaar behaalde. De omzet van Sibir Energy steeg van 681 miljoen dollar in 2007 naar 1,9 miljard in 2008. Het bedrijf meldde dat de stijging is te danken aan de opgevoerde productie van het olieveld Salym.

Consensus
Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell krijgt 28 koop- , 9 houd- en 4 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van Royal Dutch Royal Dutch Shell ligt op 31,00 euro.

De winst per aandeel komt uit op 3,68 euro. Het dividend over 2008 bedraagt 1,15 euro per aandeel. Het dividendrendement is 5,57%. De koers-winstverhouding bedraagt over 2008 genomen 5,60.