Analisten reageren negatief op cijfers werkgelegenheid V.S.

De Amerikaanse werkloosheid is vorige maand weliswaar gelijk gebleven, maar de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in de maand september met 159.000 banen afgenomen. Dit maakte de Amerikaanse overheid afgelopen vrijdag bekend. Analisten reageren negatief op de cijfers.

Cijfers
De arbeidsmarkt is veel slechter geworden dan waar analisten rekening mee hadden gehouden. Analisten gingen er vooralsnog uit dat het banenverlies 100.000 was, maar in werkelijkheid bleek dit anders. Voor de Verenigde Staten betekent dit de negende maand op rij dat de werkgelegenheid daalt.

De afzwakkende Amerikaanse economie en de kredietcrisis hebben tot gevolg dat veel Amerikaanse bedrijven kosten moeten besparen en snijden dan al snel in het personeelsbestand. Verwacht wordt dat het banenverlies nog verder op zal gaan lopen als gevolg van de huidige kredietcrisis. De Amerikaanse overheid wil de financiële sector te hulp schieten met een 700 miljard kostend reddingsplan.

De meeste banen gingen vooralsnog verloren in de industriesector. In de maand september waren dit 51.000 banen. In de Amerikaanse industrie gaat de werkgelegenheid al 27 maanden achter elkaar omlaag. Het werkloosheidspercentage bleef in september onveranderd op 6,1 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

Bij Amerikaanse bouwbedrijven gingen 35.000 banen verloren en in de dienstensector 82.000. Hieronder vallen ook financiële instellingen, waar 17.000 banen werden geschrapt.

Het gemiddelde loon van Amerikaanse arbeiders steeg in september met 0,2 procent tot 18,17 dollar. Analisten hadden een stijging van 0,3 procent voorzien. De gemiddelde werkweek daalde tot 33,6 uur.