Analisten waarderen Marks & Spencer op houden

Vorige week presenteerde het Britse Marks & Spencer zwakke kwartaalresultaten. Als gevolg hiervan heeft het kledings- en voedingsconcern zijn kapitaalbestedingen met 200 miljoen Britse pond gereduceerd. Verscheidene analisten hebben naar aanleiding van de resultaten hun advies en/of koersdoel bijgesteld. De consensus voor het aandeel ligt momenteel op houden.

Fragiel consumentenvertrouwen
De omzet van de Groep M&S groeide in het tweede kwartaal van 2008 met 0,4%, maar de totale omzet in het Verenigd Koninkrijk daalde met 1,6%. Zo daalde de verkoop van kleding met 3,5%. De like-for-like omzet daalde in het eerste kwartaal al met 5,3% en in het tweede kwartaal nog eens met 6,1%. De verkoop van ‘General merchandise’, waar kleding onder valt, daalde met 6,4%.

Marks & Spencer ’s online verkoop steeg met een record van 34%, waar de internationale opbrengsten met 24,2% stegen.>br>
Volgens Sir Stuart Rose, chairman van Marks & Spencer , is het vertrouwen van consumenten fragiel. Daarnaast is volgens Rose de retail omgeving onvoorspelbaar, mede omdat consumenten voorzichtig zijn met hun budget. Volgens de bestuursvoorzitter heeft het concern hierop gereageerd door consumenten betere waarde aan te bieden en meer promoties binnen alle productsegmenten door te voeren, om daarnaast de kosten beter te reguleren. Tot slot meldde Rose dat

Marks & Spencer heeft zijn kapitaalbudget voor geheel 2008 teruggebracht tot 700 miljoen GBp waar eerdere schattingen lagen tussen de 800 miljoen GBp – 900 miljoen GBp. Voor 2009 / 2010 verwacht Sir Stuart 400 miljoen GBp met de focus op supply chain en information technology systems.

Consensus neutraal
Analisten verwelkomden de reductie van het kapitaalsbudget door het concern. De gerealiseerde omzetten waren in lijn met de verwachtingen van diverse analisten.

De consensus voor het aandeel is neutraal. Er staan 4 koop-, 10 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Wanneer er wordt gekeken naar de 10 laatst afgegeven adviezen komt dit beeld terug. Hiervan zijn er 3 koop- en 7 houdadviezen. Het gemiddeld koersdoel is momenteel vastgesteld op 263,70 GBp wat een verwacht rendement oplevert van 10,10%. De koers van het aandeel is in een jaar tijd gehalveerd van 550 GBp tot 239,50 GBp.