Analisten blikken vooruit op Philips

Analisten verwachten dat het in rap tempo dalende vertrouwen onder consumenten wereldwijd een negatief effect zal hebben op de resultaten van Philips in de rest van dit jaar en in 2009. Maandag 13 oktober presenteert Philips voorbeurs zijn derde kwartaalcijfers. De consensus voor het aandeel is nog positief, maar de meest recente adviezen wijzen op minder vertrouwen in het aandeel door analisten.

Vooruitblik
De analisten van ING verwachten dat Philips een bescheiden groei van de marge heeft geboekt in het derde kwartaal van 2008. Aanstaande maandag zal het elektronicaconcern zijn resultaten bekend maken. Volgens de analisten zal Philips met een voorzichtige prognose komen voor de nabije toekomst.

De afgelopen jaren heeft Philips een omslag gemaakt om minder afhankelijk te worden van de sterk conjunctuurgevoelige consumentenmarkt. Het concern ligt nu de nadruk meer op verlichting en medische apparatuur. De analisten verwachten echter dat de risico op korte termijn de overhand hebben.

Analisten geraadpleegd door het Financieele Dagblad verwachten gemiddeld dat Philips in het derde kwartaal een winstdaling zal boeken van 5%. De nettowinst zal naar verwachting uitkomen op 314 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg dit nog 331 miljoen euro. De verwachte cijfers zijn inclusief een boekwinst van 260 miljoen euro op de verkoop van het restbelang in de Taiwanese chipmaker TSMC.

De analisten verwachten dat het bedrijfsresultaat vóór amortisatie van ebita met 58% zal zijn gedaald tot 184 miljoen euro. Philips nam recentelijk voor belastingen voor asbestclaims een last van 241 miljoen euro.

De omzet zal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een stijging laten zien van 1,1% tot 6,595 miljoen euro, aldus de analisten.

De analisten van SNS Securities zijn van mening dat Philips een sterke financiële positie heeft. Voor eind 2008 verwachten de analisten een netto schuldpositie van 0.5x de EBITDA . De analisten verwachten dat Philips door de geringe schuldpositie zijn aandeleninkoopprogramma kan voltooien en het dividend handhaaft. Tot slot zien de analisten de mogelijkheid voor Philips tot het doen van acquisities voor een lage prijs. De analisten hebben voor het aandeel een koopadvies afgegeven met een koersdoel van 29 euro.

Maandag voorbeurs zal Philips zijn resultaten over het derde kwartaal van 2008 bekendmaken.

Koersdoelen omlaag
Naar aanleiding van de lagere verwachtingen voor het aandeel Philips hebben diverse analisten het advies en/of koersdoel neerwaarts bijgesteld. De analisten van ING verlaagden het advies voor Philips naar houden en het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 29 euro tot 18 euro.

Achtereenvolgens staan hieronder de laatste mutaties van de koersdoelen voor het aandeel Philips over de afgelopen dagen:
  • ING Financial Markets – van 29 naar 18 euro
  • Jyske Bank – van 37 naar 26 euro
  • Ageas Bank – van 27,50 naar 25 euro
  • Deutsche Bank – van 27 naar 24 euro
  • J.P. Morgan – van 25 naar 21 euro
  • Petercam – van 26,20 naar 24,50 euro

    In het artikel van 10 juli (voor het artikel klik hier werd geduid op de koersdoelverlagingen die analisten hadden doorgevoerd. Destijds stond het gemiddeld koersdoel op 30,57 euro. Door de diverse neerwaartse bijstellingen van koersdoelen in de afgelopen dagen bedraagt het gemiddeld koersdoel op dit moment 26,48 euro. Hierdoor is het verwacht rendement voor het aandeel momenteel 58,32%.

    Op dit moment is de consensus voor het aandeel overwegend positief. Voor het aandeel staan er 28 koop-, 10 houd- en 6 verkoopadviezen uit. De consensus van de laatste 10 afgegeven adviezen geven een minder rooskleurig beeld, 4 koop-, 4 houd- en 2 verkoopadviezen. Toch is ook dit nog positief.