JPMorgan ziet nettowinst met 85% dalen

De Amerikaanse bank JPMorgan is vanmiddag met de cijfers van het derde kwartaal naar buiten gekomen. Het Amerikaanse bedrijf meldde dat de nettowinst met 85% is gedaald. De omzet van JPMorgan daalde eveneens. Het verlies is afgelopen maand opgelopen door de overname van de Amerikaanse bank Washington Mutual. Analisten reageren verdeeld op de cijfers.

Resultaten
De nettowinst over het derde kwartaal kwam uit op 527 miljoen dollar wat een daling van 85% betekende ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het Amerikaanse bedrijf kwam uit op 14,74 miljard dollar. Een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de omzet 18,4 miljard dollar was.

De daling van de cijfers was te danken aan de voortslepende kredietcrisis en de overname van Washington Mutual afgelopen maand. Dit maakte JPMorgan weliswaar de tweede bank van de Verenigde Staten, maar zorgde voor een enorme kostenpost. De resultaten bevatte een last van 1,2 miljard dollar waarvan 582 miljoen dollar bestemd is voor de overname van Washington Mutual. De resultaten waren beter dan analisten vooralsnog verwacht hadden.

Vooruitzichten
De CEO van JPMorgan, Jamie Dimon meldde dat het bedrijf zijn marktaandeel in de Investment banking tak heeft zien groeien na de overnames van Bear Stearns en Washington Mutual en daarnaast voorziet hij een groei in het aantal klanten dat een bankrekening opent bij het bedrijf. JPMorgan wordt gezien als één van de sterkste banken in de Verenigde Staten.

Europese maatregel gekopieerd
In navolging van Europa heeft de Verenigde Staten besloten garant te staan voor de leningen die banken aan elkaar verstrekken. JPMorgan ontvangt door deze maatregel 25 miljard dollar van de overheid.

Fundamentals
Het Amerikaanse JPMorgan krijgt 6 koop- en 9 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 0 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van de Amerikaanse bank JPMorgan is 46,56 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde 40,71 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van JPMorgan is 3,27 dollar. Het bedrijf keert vooralsnog een dividend van 1,48 dollar uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 12,45.