Aedifica verwerft nieuw zorgcentrum

Aedifica meldt de verwerving op 7 september 2011 van twee sites in Oost-Vlaanderen. Het betreft Het complex Ter Venne, een woonzorgcentrum, waarvan de bouwwerken in de voltooiingsfase zijn en dat gelegen is in Sint-Martens-Latem. Dit gebouw biedt een capaciteit van 100 units (rustoordbedden) in het hogere marktsegment. Dit gebouw heeft een bruto-oppervlakte van ca. 8.000 m². Dit project zal in de herfst van 2011 volledig opgeleverd zijn. De gedeeltelijke exploitatie van het gebouw is reeds gestart.

Verspreide projecten
Daarnaast neemt Aedifica ook het complex Larenshof, een woonzorgcentrum en serviceflatgebouw, gelegen in Laarne, over. Fase I (rustoord met 62 bedden) en fase II (29 serviceflats) zijn reeds uitgevoerd in 2010/2011. Deze fases hebben een gezamenlijke bruto-oppervlakte van ca. 7.000 m² en zijn in exploitatie genomen. Fase III van dit project (uitbreiding van het rustoord met 28 bedden) en fase IV (bouw van 30 serviceflats) zijn voor midden 2013 gepland. Hiervoor is een bijkomend investeringsbudget van 7 miljoen euro voorzien. Dit project zal dus uiteindelijk 149 units tellen (90 rustoordbedden en 59 serviceflats).

De acquisitie van deze twee sites is gebeurd via de verwerving van 100 % van de aandelen van de vennootschappen Ter Venne NV en ALWN NV tegen betaling van een prijs in speciën. Beide sites worden door de groep Armonea uitgebaat op basis van triple net erfpachtovereenkomsten. Armonea beschikt over een aankoopoptie tegen marktwaarde die aan het einde van deze overeenkomsten kan gelicht worden. De aanschaffingswaarde3 van beide sites bedraagt 29 miljoen €. Het initiële huurrendement (triple net) van deze operatie bedraagt ca. 6 %.

Kredietlijnen
Aedifica heeft twee nieuwe kredietlijnen voor een bedrag van elk 15 miljoen € getekend BNP Paribas Fortis. Deze lijnen hebben een duur van respectievelijk 3 en 5 jaar en kunnen worden via voorschotten van bepaalde duur. Deze nieuwe kredietlijnen worden toegevoegd bestaande kredietlijnen van 272 miljoen € (opgenomen ten bedrage van 234 miljoen €).

Situatie na de aangekondigde operatie
Na de hierboven vermelde investeringen (maar voor uitvoering van de uitbreidingswerken van fase III en IV in Laarne) bedraagt de reële waarde van de portefeuille van vastgoedbeleggingen in exploitatie van Aedifica ongeveer 533 miljoen € (of 547 miljoen € voor de totale portefeuille van Aedifica met inbegrip van de projectontwikkelingen)1. De schuldgraad van de bevak zal ongeveer 48% bedragen. De vastgoedbeleggingen in exploitatie van Aedifica zullen 121 panden tellen, met een totale bebouwde oppervlakte van 279.000 m², voornamelijk bestaande uit :

  • 542 niet-gemeubelde appartementen ;
  • 272 gemeubelde appartementen;
  • 34 rustoorden met 3.161 bedden, en 3 serviceflatgebouwen met 90 appartementen ;
  • 6 hotels met 457 kamers.

    Verdeeld per activiteitensector betekent dit (t.o.v. de reële waarde) :

  • 54% huisvesting voor senioren;
  • 35% gebouwen met appartementen of gemengde gebouwen, waarvan : - 25% gebouwen met niet-gemeubelde appartementen en
  • 10% gebouwen met gemeubelde appartementen ;

  • 11% hotels en andere gebouwen.

    Geografisch zal de portefeuille als volgt gespreid zijn (t.o.v. de reële waarde) :
  • 48% in Brussel;
  • 37% in Vlaanderen;
  • 15 % in Wallonië.

    Arnould della Faille, CEO van Armonea, stelt : “Wij zijn verheugd dat we onze bestaande samenwerking met Aedifica versterken. Deze twee sites van de nieuwe generatie bieden alle moderne comfort, een aantrekkelijke leefomgeving, en de door Armonea sinds meer dan dertig jaar ontwikkelde zorg en innovatie, gekoppeld aan respect voor ieders autonomie en zorgbehoefte.” Stefaan Gielens, CEO van Aedifica, stelt : “Deze twee acquisities beantwoorden volledig aan de door Aedifica gezochte investeringen in het segment van de huisvesting voor senioren, dat het belangrijkste segment van de bevak is. De ontwikkeling van dergelijke voortreffelijke sites in samenwerking met Armonea biedt boeiende perspectieven.”

    Analisten hebben nog niet op het nieuws gereageerd.