IG verwacht vuurwerk bij Q-cijfers ABN AMRO

Commentaar door Robbert Manders, analist bij IG

Woensdag publiceert ABN Amro Q1 cijfers. Wij verwachten vrijval van voorzieningen en een TLTRO III voordeel. Toch gaat het spannend worden of er onderaan de streep winst overblijft.

ABN AMRO publiceert op woensdag 12 mei z’n eerstekwartaalcijfers van 2021. Analisten verwachten een stevige onderliggende winst die de kwartaalwinsten van 2020 ver overstijgt. Dan zijn is er nog de schikking met het OM dat de winst drukt. Toch deze winst nog positief uitvallen dankzij de TLTRO III leningen waar ING ook flink van profiteerde in het afgelopen kwartaal. Wij rekenen op een voorzichtig winstje van 2 cent per aandeel.

TLTRO III en rente-inkomsten

ING profiteerde bij de eerstekwartaalcijfers zeer van de extra voordelige rente op de TLTRO III leningen die in dat kwartaal vrijviel omdat ING op 31 maart 2021 iets meer aan gekwalificeerde leningen had uitstaan in verhouding tot 1 april 2020. ING had in het vierde kwartaal een kleine €60mrd aan TLTRO III gelden geleend van de ECB en verdiende in het eerste kwartaal €233 miljoen aan rentekorting.

ABN Amro heeft €32mrd geleend en, als het aan de voorwaarden voldeed, zou het rentevoordeel voor de bank moeten uitkomen op iets meer dan €120mln in het afgelopen kwartaal. Na belastingen is dat zo’n €90mln, oftewel 10 cent per aandeel. Hierna krijgt de bank nog eens een kwartaal aan rentevoordeel van april tot juni, dat naar onze schatting ongeveer €40mln zal bedragen.

Het is onzeker of het ABN Amro lukt om te voldoen aan de TLTRO-III voorwaarden, en de bank gaf bij de presentatie van de vorige cijfers al aan dat dit uitdagend zou zijn. Toch vermoeden wij dat het ABN Amro gelukt is, aangezien het ING ook lukte en omdat er voor ABN Amro in relatieve zin meer op het spel staat. Voor ABN gaat het in totaal om €160mln (een half procent van €32mrd) en dat is toch 1,6% van beurswaarde, terwijl dat bij ING maar 0,75% (€300mln op 40mrd) was.

Bij ING viel de onderliggende rentemarge in het kwartaal wel tegen, en wij verwachten hetzelfde deels te terug te zien bij ABN Amro. Veel zal het voor de winst per aandeel van dit kwartaal niet uitmaken. 5 basispunten rentemarge is ongeveer 4 cent nettowinst bij ABN Amro. Toch kunnen beleggers er negatief op reageren omdat de rentemarge ook wat zegt over de toekomst. ABN Amro: schattingen en schikking Analisten verwachten voor ABN Amro over het eerste kwartaal een winst van zo’n 42 cent per aandeel. Dat is wel exclusief de schikking van €480mln met het OM voor witwassen waarvan de bank al zei dat deze ten laste zou komen van de resultaten over het eerste kwartaal. Schikkingen zijn overigens niet aftrekbaar van de winstbelasting. De netto rente-inkomsten in Q1 lagen volgens schattingen van analisten op €1395mln.

Onze eigen winstprognose komt neer op €405mln (43 eurocent per aandeel) exclusief schikking en exclusief voordeel van de TLTRO. Zonder de TLTRO is dat een verlies van 8 cent per aandeel. Met TLTRO is dat een winst van 2 cent per aandeel. Wij denken dat de winst van ABN Amro wel eens net positief zou kunnen uitvallen.

Voorzieningen zakelijke kredietverliezen

Een belangrijke swingfactor in de cijfers zijn de voorzieningen voor slechte leningen aan bedrijven. Bij ABN Amro zijn deze al sinds de pandemie zeer hoog t.o.v. het uitstaande bedrag aan leningen. De onderstaande grafiek heeft het afschrijvingspercentage van ING en ABN Amro inzichtelijk gemaakt om een gevoel te krijgen van wat de proporties kunnen zijn en in het verleden waren.

Zakelijke leningen abn amro

In het derde kwartaal van 2019 gingen de banken nog gelijk op, maar in 2020 begonnen voorzieningen bij ABN veel harder op te lopen dan bij ING. Hierbij tekenen wij aan dat ABN steeds een stapje voor lijkt te lopen op ING met het nemen van voorzieningen.

De slechte prestatie van ABN Amro ligt deels aan de blootstellingen. ABN kan natuurlijk risicovollere kredieten hebben uitstaan en leent ook relatief veel uit aan de olie en gassector. Toch geven de cijfers ons de indruk dat ABN Amro wat ruimer heeft gereserveerd voor slechte leningen in verhouding tot ING. Dit geeft meer potentieel voor vrijval van deze voorzieningen. Dat idee wordt versterkt door de sterke economie, gestegen olieprijs en vrijval van voorzieningen bij andere Europese banken. In het laatste kwartaal van 2020 waren deze voorzieningen van ABN op zakelijk krediet nog €245mln. Een voorziening van nul voor alleen zakelijke leningen, zou de kwartaalresultaten behoorlijk vooruithelpen; mogelijk met 10 cent per aandeel versus onze eigen verwachting. Zo kan de WPA oplopen tot 12 cent inclusief TLTRO III.

Wij verwachten dat een hogere vrijval van voorzieningen de kwartaalresultaten positief kan beïnvloeden. Het is geen zekerheid, maar wel degelijk een welkome meevaller om rekening mee te houden.

Outlook aandeel ABN Amro

De onderliggende rentemarge bij ING Groep was teleurstellend in het eerste kwartaal. Bij ABN Amro kunnen we ook geen radicaal betere cijfers verwachten dan bij ING. Toch ziet het er voor de bank beter uit. In 2020 is heel veel pijn geleden en genomen. Daardoor zijn beleggers somber en analisten pessimistisch. Tegelijk kan een vrijval van reserves de winst stuwen in het eerste kwartaal.

Terwijl aandeelhouders van ING er al 2% op vooruit zijn gegaan sinds 1 januari 2020, kijken beleggers in ABN Amro nog tegen een verlies aan van 33%.

Koers abn amro

De kwartaalcijfers zijn dit kwartaal nogal een gok door de TLTRO en voorzieningen. Fundamenteel gezien staat het bedrijf er in onze ogen wat slechter voor dan ING. Dat wil echter niet zeggen dat ABN Amro niet in gelijke mate kan profiteren van het herstel van de economie en mogelijk herstel van de rente. Wij verwachten dat 2020 daarom een echt comeback-jaar gaat worden voor ABN Amro.