Koersdoelen DSM neerwaarts bijgesteld

Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft recentelijk haar cijfers over het derde kwartaal gepresenteerd. De winst van DSM steeg met 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het bedrijf kwam uit op 2,4 miljard euro. Verder meldde DSM haar winstverwachting voor de rest van het jaar naar beneden te hebben bijgesteld.

Resultaten
De nettowinst van DSM kwam uit op 182 miljoen euro wat eens stijging van 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet was in het derde kwartaal van 2008 uitgekomen op 2,36 miljard euro een stijging van 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De resultaten waren geheel in lijn met de verwachtingen van analisten.

Maatregelen
Het chemieconcern DSM heeft besloten om tijdelijk een aantal fabrieken te gaan stilleggen om de kosten te drukken onder de verslechterende marktomstandigheden. DSM gaf aan dat het sterker worden van de Amerikaanse dollar en de lagere olieprijzen het bedrijfsresultaat positief zullen beïnvloeden. Het afgelopen kwartaal lagen de kosten voor grondstoffen voor nog vele malen hoger en moest het Nederlandse bedrijf nog 170 miljoen euro extra betalen.

Verlaging
DSM meldde daarnaast dat het de verwachting voor de rest van het boekjaar naar beneden heeft bijgesteld. Het bedrijf gaf aan dat het nu uitgaat van een winstprognose van 1 miljard euro. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt in te grijpen door de verslechterende marktomstandigheden.

Consensus
Het Nederlandse chemieconcern DSM krijgt 16 koop- en 10 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 1 verkoopadvies toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van DSM is 39,76 euro. De slotkoers van gisteren noteerde 21,73 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel DSM is 3,91 euro. Het bedrijf keert een dividend van 1,20 euro uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 5,56.

Adviezen
Analist Philip Scholte van Rabo Securities heeft het advies voor DSM verlaagd van buy naar hold. Het koersdoel van DSM ligt nu tussen de 25 en 40 euro.

Citigroup heeft het koersdoel van DSM verlaagd van 40 euro naar 24 euro in reactie op de resultaten van het derde kwartaal. Citigroup heeft hiertoe besloten omdat het vooruitzicht voor de toekomst minder rooskleurig is.

ING Wholesaling Banking analist Paul Satchell verlaagd het advies van buy naar hold. Het koersdoel wordt verlaagd van 51 euro naar 22 euro.