General Motors en Chrysler vragen overheidssteun

De Amerikaanse autofabrikanten General Motors en Chrysler willen gaan fuseren. General Motors en de eigenaar van Chrysler, Cerberus Capital Management hebben de Amerikaanse overheid om steun gevraagd. Het zou hierbij gaan om een kapitaal van 10 miljard dollar. Beide autofabrikanten zeggen de steun nodig te hebben om de fusie gemakkelijker te maken en daardoor het verloop ervan te laten versoepelen.

Het plan
De Amerikaanse overheid zal door haar steun van 10 miljard dollar te verlenen aan de fusie circa 3 miljard dollar aan preferente aandelen ontvangen in de nieuwe onderneming. Dit bedrag is gelijk aan de huidige beurswaarde van General Motors . De koers van General Motors noteert momenteel een stand van 6,35 (+1,63%).

In het plan staat verder dat de Amerikaanse regering voor 3 miljard dollar aan pensioenverplichtingen van General Motors en Chrysler onder haar hoede neemt. De president van de Verenigde Staten, George W. Bush heeft al eerder aangekondigd 25 miljard dollar in de auto-industrie te zullen pompen. >

De Amerikaanse auto-industrie verkeert de afgelopen tijd in zeer zwaar weer door het verkeerd inschatten van de vraag naar zuinigere auto’s en de oplopende grondstofprijzen. De koersen van de aandelen General Motors en Chrysler staan zwaar onder druk.

Mocht de fusie doorgang vinden dan heeft de combinatie GM-Chrysler bijna 1/3 van de totale automarkt in de Verenigde Staten in handen. Het zou verder betekenen dat de nieuwe onderneming elf automerken in handen heeft. Hieronder vallen Dodge, Chevrolet, Cadillac en Jeep. Het zou verder betekenen dat het werknemer is van 97.000 mensen. Van dit aantal wordt er een fors aantal ontslagen om kosten te besparen.