Lagere cijfers ASMI deren analisten niet

Het Nederlandse ASM International welke een toeleverancier aan de chipindustrie is heeft gisteren nabeurs haar derde kwartaalcijfers gepresenteerd. ASM International boekte een fors lagere nettowinst. Het bedrijf meldde verder dat het nog steeds in afwachting is op een formeel bod van Applied Materials en Francisco Partners. Analisten reageren negatief op de gepresenteerde cijfers van ASM International en hebben hun koersdoelen voor ASM International verlaagd.

Resultaten
De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op 2,4 miljoen euro en is in vergelijking met het dezelfde periode van vorig jaar een daling van 85% toen de nettowinst op 15,9 miljoen uitkwam. De omzet van ASM International kwam over het afgelopen kwartaal uit op 190 miljoen euro. Analisten rekenden op een nettowinst van 14,2 miljoen euro en een omzet van 202 miljoen euro.

ASM International gaat er voor het vierde kwartaal van uit dat de omzet weer zal gaan stijgen als gevolg van de toename van de orders van het afgelopen kwartaal.

De front-end divisie van ASM International dat verantwoordelijk is voor de productie van halfgeleiders, meldde dat het verlies met bijna 40% was opgelopen en kwam daarmee uit op 9,5 miljoen euro. Financieel directeur van ASM International , Naud van der Velden zei verder dat het verlagen van de kosten bij de front-end divisie een prioriteit blijft voor het bedrijf.

De back-end divisie van ASM International welke verantwoordelijk is voor de assemblage en verpakking van chips zag de nettowinst met 28% dalen en kwam daardoor uit op 11,9 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar kwam de nettowinst uit op 16,4 miljoen euro. ASM International heeft een belang van 53,1% in de divisie back-end.

Koersdoel verlagingen
Recentelijk kwamen de analisten van SNS Securities en Petercam al met koersdoel verlagingen in aanloop van de derde kwartaalcijfers. ABN-Amro en Rabo Securities kwam vandaag met hun bevindingen.

Frits de Vries, analist bij Rabo Securities meldde dat ASM International teleurstelt met haar back-end activiteiten vanwege de ongewoon lage brutomarge van 38,2%. Positief noemt de analist de gestegen brutomarge bij een licht lagere omzet van 18%. Verder zei de analist teleurgesteld te zijn over de voortgang van de gesprekken met Applied Materials en Francisco Partners.

De analisten van ABN-Amro hebben een koersdoel uitgegeven van 7,25 euro en een "hold" advies. Verder reageerden de analisten van ABN-Amro teleurgesteld over de resultaten van ASM International . Analisten zeiden positief te zijn over het aantal nieuwe orders wat het bedrijf heeft binnen gekregen.

De analisten van SNS Securities hebben het koersdoel voor ASM International verlaagd van 19,00 euro naar 9,50 euro. Hierbij wordt het “hold” advies gehandhaafd. SNS Securities gaat er van uit dat de front-end divisie van ASM International het bedrijfsresultaat van ASM International zal blijven drukken.

De analisten van Petercam hebben hun koersdoel voor ASM International verlaagd van 19,50 euro naar 15,00 euro. Het “buy” advies wordt gehandhaafd.

Consensus ASM International
Het Nederlandse ASM International krijgt momenteel 6 koop- en 6 houdadviezen. ASM International krijgt daarnaast nog 1 verkoopadvies afgegeven door de Amerikaanse zakenbank JPMorganChase. Het gemiddelde koersdoel van ASM International is 16,17 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel ASM International is 0,81 euro. Het bedrijf keert geen dividend uit aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 9,73.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van ASM International (blauw), ASML (rood) en de AEX (groen). Uit de grafiek komt duidelijk naar voren dat zowel ASM International als ASML tot begin juni 2008 eenzelfde beeld laten zien als de AEX . In juni deed het Amerikaanse Applied Materials een bod op onderdelen van ASM International waarna het rendement van het aandeel ASM International in korte periode steeg van -17% tot +7%. Het rendement van ASML daalde in dezelfde periode van -22% naar -25%. De AEX stond op dat moment op een negatief rendement van 16%. Hiermee was ASM International dus een outperformer en ASML een underperformer vergeleken met de AEX .

Vanaf het hoogtepunt op +7% (18 juni 2008, red.) is het rendement van het aandeel gedaald (en zelfs vanaf begin oktober hard gekelderd) tot een dieptepunt van -60% op 29 oktober 2008. Op dat moment noteerde ASML -45% en de AEX -53%. Hiermee zijn de rollen dus omgedraaid en is ASM International de underperformer en ASML de outperformer geworden.