Garmin verlaagt verwachtingen voor 2008

Het Amerikaanse Garmin heeft gisteren haar cijfers over het derde kwartaal van 2008 bekend gemaakt. De fabrikant van navigatiesystemen zag haar nettowinst dalen tot 182 miljoen dollar. De omzet steeg met 19% in het derde kwartaal. Garmin meldde verder dat het de omzet- en winstverwachtingen voor 2008 naar beneden heeft bijgesteld.

Resultaten
Garmin zag over het derde kwartaal haar nettowinst dalen tot 182 miljoen dollar en is een daling van 8,24%. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 197 miljoen dollar. De omzet steeg in het derde kwartaal met 19% tot 870 miljoen dollar. De operationele marge kwam uit op 24,6%. Voor het gehele boekjaar wordt door Garmin een operationele marge voorzien van rond de 24%.

De winst per aandeel Garmin daalde van 0,88 dollar tot 0,82 dollar. Analisten gingen vooralsnog uit van een omzet van 862 miljoen dollar en een winst per aandeel van 4,13 dollar.

Garmin verkocht in het derde kwartaal 3,9 miljoen eenheden en betekende een stijging van 43% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Verlaging verwachtingen
Het Amerikaanse Garmin , de grootste concurrent van TomTom heeft gisteren bekend gemaakt dat het de verwachting betreffende de omzet en winst voor 2008 verlaagd heeft. Het bedrijf gaat nu uit van een omzet van 3,6 miljard dollar en een winst per aandeel van 3,78 dollar.

Garmin verlaagde bij de publicatie van de tweede kwartaalcijfers al haar verwachtingen voor het lopende jaar naar een omzet van 3,9 miljard en een winst per aandeel van 4,13 dollar.

Garmin meldde dat de verlaging het gevolg is van de aanhoudende onzekerheid en verslechterende omstandigheden betreffende de economie. Het bedrijf meldde verder dat het veel hinder ondervindt van de aanhoudende verzwakking van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Consensus
Het Amerikaanse Garmin krijgt momenteel 6 koop- en 10 houdadviezen. Garmin krijgt daarnaast nog 1 verkoopadvies afgegeven door RBC Capital Markets. Het gemiddelde koersdoel van Garmin is 53,67 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde een stand van 21,95 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel Garmin is 3,94 euro. Het bedrijf keert een dividend uit van 0,75 dollar aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding van Garmin is volgens voorlopige raming uitgekomen op 5,57.