Verliezen Nokia lopen verder op, forse saneringen

Het geplaagde Nokia blijft in de problemen zitten. De Finse telefoonmaker wil veel van haar activa verkopen en veel personeel ontslaan. CEO Stephen Elop wil het bedrijf zo snel mogelijk weer zwarte cijfers laten schrijven. Als kern van het bedrijf noemt de Canadees de onderdelen toepassingen en diensten. Tot en met 2013 wil Elop de jaarlijkse bedrijfskosten tot drie miljard euro reduceren. Tot en met 2010 bedroegen deze kosten nog 5,35 miljard euro. Het huidige besparingsprogramma.

Forse ingrepen door Nokia

Sowieso zullen de onderzoekscentra in Ulm (Finland) en Burnaby (Canada) gesloten gaan worden. Ook zal de fabriek in Ulm gesloten worden (vanuit hier werd Nokia groot). Nokia wil verder de verkoop- en marketingcentra bij elkaar voegen. Al met al zullen er rond de 10.000 arbeidsplaatsen geschrapt gaan worden. Eind maart dit jaar werkten er nog 122.000 mensen bij het bedrijf (46.300 betrokken bij de productie van telefoons).

Hopen op de Lumia

Nokia gaat al haar op de haar nieuwe smartphone Lumia vestigen. Deze telefoon werkt op het systeem van Windows van Microsoft . Het bedrijf wil de Lumia in diverse modellen met verschillende prijzen aan gaan bieden. Donderdag maakte Nokia bekend dat het het Zweedse softwarehuis Scalado over heeft genomen. Scalado is een specialist in digitale beeld-communicatie en werkte eerder al nauw samen met Nokia .