Analisten negatief gestemd over BMW

De Duitse autofabrikant zag in het derde kwartaal de nettowinst met 63% dalen. BMW meldde in een persbericht veel hinder te ondervinden van sterk dalende autoverkopen wereldwijd. De omzet van het bedrijf kwam uit op 12,6 miljard euro. BMW maakte dit afgelopen dinsdag bekend. Analisten reageren negatief op de gepresenteerde cijfers.

Resultaten
De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 298 miljoen euro wat een daling van 63% betekende in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toen de nettowinst nog 803 miljoen bedroeg. Analisten hadden vooralsnog gerekend op een nettowinst van 317 miljoen euro.

De omzet van BMW viel eveneens lager uit en kwam in het derde kwartaal uit op 12,6 miljard euro een daling van 8,6% in vergelijking met dezelfde periode in 2007. De EBIT daalde in het derde kwartaal met 60% tot 387 miljoen euro. De daling van de winst is te danken aan een dalende vraag naar luxewagens in voornamelijk de Verenigde Staten.

CEO van BMW , Norbert Reithofer benadrukte dat de financiële crisis in de wereld nog ver van over is en maakt zich ongerust over de gevolgen ervan op de reële economie. Verder meldde de CEO dat BMW in 2008 een duidelijk positief resultaat zal behalen.

Het aandeel BMW staat momenteel op de DAX30 op een stand van 21,94 euro (-3,79%).

Lagere verwachtingen
Voor dit jaar verwacht BMW niet langer om meer wagens te verkopen dan het recordniveau van 2007. BMW kondigde aan dat het zijn met productie met 40.000 auto’s gaat terugdringen. Dit komt bovenop de al eerder aangekondigde 25.000 auto’s.

Teruglopende verkopen
BMW zegt veel last te hebben op de Amerikaanse markt wat de grootste afzetmarkt van de Duitse autofabrikant is. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa lopen de verkopen van BMW auto’s sterk terug.

Niet alleen BMW heeft last van sterk tegenvallende verkopen, ook het Japanse Toyota en het Amerikaanse General Motors hebben ermee te maken. Toyota zag de verkoop van auto’s in de Verenigde Staten met 20% terugvallen, maar is General Motors voorbijgestreefd als grootste autoproducent ter wereld.

Het Amerikaanse General Motors , Chrysler en Ford komen in steeds grotere problemen terecht nu blijkt dat de autoverkopen met 32% zijn gedaald en dit is naar het niveau van 25 jaar geleden. General Motors is de grootste verliezer, zij zagen de verkoop van auto’s over de eerste negen maanden met 6% dalen tot 6,6 miljoen auto’s. Analisten verwachten een prijzenoorlog tussen de autofabrikanten aangezien zij van hun voorraad af moeten en dit is gunstig voor de consument.

Negatieve consensus
Het Duitse BMW krijgt door analisten momenteel 20 koop- en 14 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel BMW krijgt 16 verkoopadviezen. Meest recente advies kwam van het Duitse Commerzbank die een verkoopadvies toebedeelde voor BMW . Het gemiddelde koersdoel van BMW bedraagt 31,34 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van BMW voor 2008 is 3,07 euro. Het Duitse bedrijf keert vooralsnog géén dividend uit in 2008 aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 7,49.