Het complete Fortis-dossier tot nu toe

Het was alles behalve een rustig jaar voor de Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsmaatschappij Ageas . Na het opbouwen van het bedrijf Ageas is het al snel bergafwaarts gegaan met het bedrijf. Van de overname van ABN-Amro, de kredietcrisis, het vertrek van CEO Jean-Paul Votron en tot de uiteindelijke nationalisatie van Ageas door de Belgische en Nederlandse Staat.

Analist zet alles voor u op een rijtje om een beeld te krijgen wat er de afgelopen jaren is gebeurd met Ageas .

Het bedrijf Ageas
Ageas is in het jaar 1990 opgericht en is ontstaan uit een fusie tussen de Nederlandse verzekeringsmaatschappij AMEV en de Nederlandse VSB Bank. Niet veel later sloot het Belgische AG Groep zich bij Ageas aan.

In 1993 nam Ageas een meerderheidsbelang in ASLK ( de algemene Spaar- en Lijfrentekas) over. Ageas besloot in 1997 de chique Private Bank MeesPierson over te nemen van rivaal ABN-Amro. Ageas won in 1998 de strijd om de Generale Bank van het Nederlandse ABN-Amro. In de jaren hierna werden er nog verschillende verzekeraars overgenomen zoals ASR Stad Rotterdam, Woudsend verzekeringen en de Amersfoortse. Ageas werd door deze overnames één van de grootste financiële dienstverleners in Europa.

De Ageas Bank is op 23 juni 1999 opgericht door een fusie tussen verschillende banken van de Ageas Groep. ALSK, BPC, Generale Bank, MeesPierson en VSB behoorden tot deze banken. Niet alleen in de Benelux had Ageas een sterke positie, maar ook in Turkije waar het Dýþbank onder haar vleugels had.

Overname van ABN-Amro
In oktober 2006 begonnen ING en ABN-Amro diepgaande gesprekken te voeren over een eventuele fusie tussen de twee banken en kwamen hierbij bijna tot een overeenkomst in maart 2007 waarmee de op één na grootste bank van Europa zou ontstaan met een beurswaarde van naar schatting 124 miljard euro en 227.000 werknemers in dienst. Alleen het Britse HSBC zou nog groter zijn dan de bank combinatie ING/ABN-Amro.

Uiteindelijk heeft de fusie tussen beide banken dus geen doorgang gevonden door een beruchte brief van het Hedge Fund TCI waardoor de koers van ABN-Amro met 6% steeg en de bank in één klap 2,8 miljard euro meer waard was geworden en daarmee het vrijwel onmogelijk was geworden voor ING om ABN-Amro over te nemen.

In februari 2007 kreeg het Nederlandse bankbedrijf ABN-Amro van het Britse Hedge Fund TCI in een brief te lezen dat de bank al jaren ondermaats presteerde en dat het ABN-Amro bestuur moest overgaan tot een overname of opsplitsing van het bedrijf.

Na het afketsen van de fusie met het Nederlandse ING kwam het Britse Barclays in beeld bij ABN-Amro. Aangezien een Nederlandse oplossing niet mogelijk was gooide het bestuur van ABN-Amro en dan in het bijzonder toenmalig CEO Rijkman Groenink het op de Britse bank. Rijkman Groenink was namelijk van mening dat dit de beste oplossing zou zijn voor de bank. Uiteindelijk werd er een bod door Barclays op ABN-Amro gedaan van 67 miljard euro wat neerkwam op circa 36,25 euro per aandeel ABN-Amro.

Naast het Britse Barclays werd op aangeven van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch een bankentrio samengesteld bestaande uit het Bank of Scotland, Ageas en het Spaanse Banco Santander . Er werd door het bankentrio een bod gedaan van 72 miljard euro wat neerkwam op 38 euro per aandeel ABN-Amro.

Ageas kocht van ABN-Amro de onderdelen Private Banking, Asset Management en de Business Unit Nederland. Hiervoor betaalde de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar een bedrag van 24 miljard euro. Om de overname van ABN-Amro te bekostigen geeft Ageas een aandelen emissie uit.

De aandeelhouders van ABN-Amro gingen akkoord met het overnamebedrag van 38 euro per aandeel en hiermee was het einde van ABN-Amro als zelfstandige bank een feit. Ageas had zichzelf ten doel gesteld om de ABN-Amro onderdelen eind 2009 volledig geïntegreerd te hebben.

De kredietcrisis
De crisis begon in de zomer van 2007 toen bleek dat in de Verenigde Staten veel huizenbezitters niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen als gevolg van dalende huizenprijzen. In de jaren voor 2007 waren er op veel te grote schaal hypotheken versterkt aan personen die het eigenlijk niet konden betalen. Veel huizenbezitters gingen er van uit dat zij hun huis met een flinke winst konden verkopen voordat de rente veranderd zou gaan worden. Toen dit uiteindelijk niet bleek te lukken stagneerde de huizenmarkt in de Verenigde Staten met als gevolg enorme betalingsachterstanden waardoor veel mensen hun huizen uitgezet werden.

Eind 2007 kwamen er steeds meer tekenen dat de crisis op de financiële markten zou kunnen gaan leiden tot een recessie. De Amerikaanse Centrale Bank de Federal Reserve greep in en verlaagde de rentetarieven. In maart 2008 werd het eerste slachtoffer van de kredietcrisis bekend. De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns kon niet meer aan zijn verplichtingen voldoen en werd gered door overheidssteun en werd overgenomen door JP Morgan Chase .

Hierna werd het alleen nog maar erger voor de financiële sector nadat duidelijk werd dat de twee grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten, Fannie Mae en Freddie Mac in grote problemen waren gekomen door afschrijvingen. Uiteindelijk zijn beiden genationaliseerd. De grootste verzekeraar ter wereld AIG werd eveneens genationaliseerd nadat ook zij niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Zakenbank Merrill Lynch werd overgenomen door Bank of America en de eens zo prestigieuze zakenbank Lehman Brothers vroeg surseance aan. Hierna was het de beurt aan Europa en Azië.

De ondergang van Ageas
Inmiddels was duidelijk geworden dat Ageas eveneens in grote problemen was gekomen nadat het zich verslikt had in de overname van ABN-Amro. Eind juni werd bekend dat Ageas circa 8,3 miljard euro extra kapitaal nodig had om aan zijn verplichtingen te blijven voldoen en het dividend werd geschrapt. Ex -CEO van Ageas , Jean-Paul Votron zette kwaad bloed bij vele beleggers. Het schrappen van het dividend en zijn onterechte optimisme leidde uiteindelijk tot zijn ontslag op 11 juli 2008 waarvoor hij tevens een ontslagpremie ontving van 1,3 miljoen euro of anders gezegd 1 jaarsalaris.

De Chinese verzekeraar Ping An zou zich voor 2 miljard inkopen bij Ageas en de Russische zakenman Suleiman Kerimov kocht zich voor 400 miljoen euro in bij Ageas .

Kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poors verlaagden hun ratings voor Ageas . Als gevolg hiervan verloor Ageas zijn positie in de Dow Jones Euro Stoxx 50 een belangrijke graadmeter voor de 50 belangrijkste Europese aandelen. Eind september stortte de koers van Ageas in elkaar en noteerde het aandeel een koers van 5,50 euro. Interim CEO Herman Verwilst ondernam een poging om beleggers en analisten gerust te stellen dat Ageas niet failliet zou gaan, maar kwam niet met financiële cijfers om dit kracht bij te zetten. Het gevolg was dat de koers van Ageas weer kelderde en sloot op 5,18 euro. Na-beurs trad Verwilst af en werd Filip Dierckx de nieuwe CEO van Ageas .

Ageas had besloten om de ABN-Amro tak van de hand te doen, maar kon geen koper vinden omdat vrijwel alle financiële instellingen met liquiditeitsproblemen te kampen hadden. Nadat bleek dat het niet ging lukken om ABN-Amro te verkopen kwam de bankverzekeraar in steeds grotere problemen. Uiteindelijk werd Ageas op 28 september 2008 deels genationaliseerd voor 49% door Nederland, België en Luxemburg. Voorwaarden zijn dat Ageas -topman Maurice Lippens opstapt en dat het belang in RFS Holdings met daarin het overblijvende deel van ABN-Amro van de hand wordt gedaan.

Belang in Ageas 28 september 2008
Nederland: 4,0 miljard euro (49% belang in Ageas Nederland)
België: 4,7 miljard euro (49% belang overkoepelende holding Ageas NV/SA)
Luxemburg: 2,5 miljard euro (49% belang Ageas Banque Luxemburg S.A.)


Het weekend erop werd duidelijk dat de reddingsactie niet voldoende was. Klanten van Ageas haalden massaal hun vermogen weghaalden bij Ageas en kwam het bedrijf in nog grotere liquiditeitsproblemen terecht.

Een week later op 3 oktober 2008 werd bekend gemaakt door Minister-president Jan Peter Balkenende, Minister van Financiën Wouter Bos en directeur van de Nederlandsche Bank Nout Wellink dat Ageas in zijn geheel genationaliseerd zal worden door de Nederlandse Staat. De Nederlandse Staat kocht Ageas voor 16,8 miljard euro de Nederlandse onderdelen van Ageas en daarnaast ABN-Amro.

Op 6 oktober werd bekend gemaakt dat de Franse bank BNP Paribas grote delen van Ageas zal overnemen. De Ageas groep zelf zal zijn beursnotering behouden, maar wel in een sterk uitgeklede vorm daarvan. De Belgische Staat besluit om voor 4,7 miljard euro Ageas Bank België over te nemen en ruilt dan vervolgens aandelen uit met BNP Paribas. De Belgische Staat is hiermee voor 12% aandeelhouder geworden van BNP Paribas en op zijn beurt is BNP Paribas weer voor 75% eigenaar van Ageas Bank België. Luxemburg wordt voor 1,4% eigenaar van BNP Paribas en de Franse bank krijgt op zijn beurt weer 66% van de Luxemburgse tak van Ageas in handen.

De verzekeringsmaatschappijen worden tevens verkocht aan BNP Paribas met uitzondering van Ageas International Insurance NV wat voortaan verder zal gaan als het beursgenoteerde Ageas . Deze tak van Ageas bestaat voor 66% uit probleem kredieten de zogenaamde “structured products” De handel in het aandeel Ageas wordt na deze berichtgeving tijdelijk stilgelegd om beleggers een kans te geven te begrijpen wat er de afgelopen tijd allemaal gebeurd is bij Ageas .

In een persbericht meldt Ageas dat de 16,8 miljard euro van de Nederlandse overheid er 12,8 miljard euro was voor de bankactiviteiten. De resterende 4 miljard euro was voor de verzekeringsactiviteiten en deze gaan naar de Ageas Groep. De 4,7 miljard euro van de Belgische overheid gaan tevens naar de Ageas Groep, evenals de 5,73 miljard euro die BNP Paribas betaald heeft voor de verzekeringsactiviteiten. De eerdere opbrengsten van Nederland( 12,8 miljard), België (4,7 miljard) en Luxemburg (2,5 miljard) zijn door België genationaliseerd en voor 75% doorverkocht aan BNP Paribas. De probleemkredieten vormen hierbij een uitzondering en zijn daarbij apart ondergebracht in een holding die voor 66% bij de Ageas Groep blijft en voor 25% bij de Belgische overheid. De Franse bank BNP Paribas krijgt 10% in handen.

Handel in aandeel Ageas
Op 13 oktober werd de handel in het aandeel Ageas hervat en was het aandeel in één klap 63% lager en kwam daarmee uit op rond de 2 euro per aandeel. In de dagen erna zakte het aandeel Ageas steeds verder weg en schommelt het nu rond de 1 euro. In de nasleep van de bekendmaking van de nationalisaties heeft de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) een rechtszaak aangespannen tegen Ageas .

De Belgische overheid echter zal een fonds oprichten om daarmee eventuele winst op zijn belang van 11,6% in BNP Paribas in 2014 uit te betalen aan particulieren uit de Europese Unie die in de periode van 1 juli 2008 en 3 oktober 2008 aandelen Ageas in hun portefeuille hadden. Het maximum ligt op 5000 per persoon. De vergoeding is maximaal 8,96 euro per aandeel. Het is goed mogelijk dat dit specifieke fonds een beursnotering krijgt.


Bron: Thomson Reuters

Toekomst Ageas
Naar alle waarschijnlijkheid zal de naam Ageas uit het straatbeeld verdwijnen. Aangezien de merknaam Ageas flinke schade heeft opgelopen is het voor het Nederlandse onderdeel vrijwel zeker dat het bedrijf voortaan onder de naam ABN-Amro verder zal gaan.

Verder zal de integratie van ABN-Amro en Ageas voortgezet worden en wat er daarna zal gaan gebeuren met de nieuwe bank is nog onduidelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden waarbij de bank opnieuw naar de beurs zal gebracht worden of een verkoop aan een andere (buitenlandse) bank.

In België zal de naam Ageas eveneens verdwijnen en mogelijk worden omgedoopt in BNP Paribas. Het Franse bedrijf heeft aangegeven dat het in december 2008 wil starten met de integratie van Ageas . BNP Paribas gaat er van uit dat vanaf 2011 synergievoordeel behaald kan worden uit de overname. Voorlopig is het voor de rest afwachten wat er met Ageas zal gaan gebeuren.

Op 5 november dit jaar werd bekend dat het complete bestuur van Ageas haar taken heeft neergelegd. Het gaat in totaal om 10 bestuursleden. De huidige directievoorzitter van Ageas , Filip Dierckx, wordt opgevolgd door een oude bekende binnen Ageas : Karel de Boeck. Dierckx was pas sinds 26 september de hoogste baas bij Ageas . Karel de Boeck was voorheen werkzaam bij ASLK Bank en Generale Bank, de voorlopers van het latere Ageas .

Nieuws 6 november
De naam Ageas zal toch behouden blijven zo wordt vandaag bekend gemaakt. Het logo van Ageas zal echter radicaal veranderen. De nieuwe combinatie in België zal BNP Paribas - Ageas gaan heten. De gedelegeerd bestuurder van BNP Paribas Baudouin Prot zou dat hebben gezegd na de persconferentie over de derdekwartaalcijfers van de groep.