KPN verlaagt dividend, hing al in de lucht

De verlaging van het dividend van KPN naar 35 cent per aandeel werd al lange tijd door de meeste analisten verwacht. Het was niet de vraag of maar wanneer. KPN stelt dat het economische klimaat te onzeker was om het dividend op hetzelfde niveau te houden. Maar bovendien is KPN ’s schuldratio boven haar eigen grenzen uitgekomen en daarom is het uitkeren van veel dividenden naar de aandeelhouders economisch gezien onrendabel zo stelt het bedrijf. Momenteel zit het Mexicaanse America Movil al voor bijna 30 procent in het aandeel. De lagere koers van het aandeel was natuurlijk koren op de molen voor de Mexicanen.

Wederom hoog dividendrendement KPN

Op basis van de huidige koers komt het effectieve dividendrendement wederom fors uit: rond de 4,7 procent. In augustus keert KPN een interim-dividend van 12 cent per aandeel uit.

Topman Blok toch wel gecharmeerd van America Movil

Het bedrijf stelt in haar persbericht dat het goed op koers is om haar outlook over 2012 te behalen. Wel is er veel last van de lagere omzet in Nederland door vooral het bellen via internet waar op het bedrijf slecht anticipeert.

Waarderingsratio's KPN

Carlos Slim maakt jacht op <a href= KPN ' align=middle/>
Carlos Slim maakt jacht op KPN
KPN noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 8. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 10,18. De sector mobiele telefonie noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 45,5. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 0,35 euro. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op 5 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 7,63 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 5. De sector wordt verhandeld op 2,87 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over KPN

Het aandeel wordt door 28 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 9,02 euro. De koers van het aandeel ligt zodoende 25 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van KPN momenteel rond de 11,32 miljard euro.

Taxaties resultaten 2012 KPN

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 12,67 miljard euro verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 1,31 miljard euro. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 0,9 euro. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 45 procent. Om 10.55 noteert het aandeel 1,64 procent lager op 7,2 euro.

Resultaten KPN eerste zes maanden 2012

<a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a> resultaten, resultaten <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a>

Koers aandeel KPN afgelopen maand

koers aandeel <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a>, aandeel <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a>, grafiek <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a> De bovenstaande grafiek toont KPN ’s aandelenkoers over de afgelopen maand (eind juni tot en met eind juli 2012). De koes bewoog zich deze periode relatief volatiel tussen de 7,10 en 7,50 euro.

Koers aandeel KPN vanaf 1994 tot en met juli 2012

koers <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a>, aandeel <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a>, grafiek <a href='/aandeel/13-kpn'> KPN </a> De bovenstaande grafiek toont de koers van het aandeel KPN over de afgelopen 18 jaar. Te zien is dat in 2000 de koers van het aandeel veruit het hoogste was. Na de veel te hoge biedingen op de UMTS-licenties kelderde de koers van het aandeel enorm.

Business verandert: KPN verlaagt dividend van 0,90 naar 0,35 euro