Caterpillar verrast de markt, dividend omhoog

De resultaten die het Amerikaanse Caterpillar over het afgelopen kwartaal presenteerde lagen boven de consensus van de analisten. Zowel de omzet als het nettoresultaat kwamen beiden hoger uit dan de taxaties en lager hoger dan in dezelfde periode in 2011. Mede hierdoor stelt Caterpillar een hoger dividend per aandeel voor: 98 cent versus 90 cent per aandeel over het afgelopen kwartaal. Over het afgelopen kwartaal kwam de omzet uit op 16,68 miljard dollar (Q2 2011: 13,53 miljard dollar). Het nettoresultaat steeg van 1,01 miljard dollar naar 1,69 miljard dollar.

Meer afzet, verwachtingen 2012 licht omhoog

Het bedrijf stelt vooral meer afzet te hebben in Noord-Amerika en van mijnbouwers buiten de VS. Mede door de hogere afzet verhoogt het bedrijf haar verwachtingen over het lopende jaar. Voor dit jaar wordt een winst per aandeel van 9,60 dollar verwacht. Voorheen werd gerekend op 9,50 dollar per aandeel.

Resultaten Caterpillar Q2 2012

caterpillar resultaten, resultatenrekening CAT, resultatenrekening <a href='/aandeel/224-caterpillar'> Caterpillar </a>

Waarderingsratio's Caterpillar

Nieuwe truck van <a href= Caterpillar ' align=middle/>
Nieuwe truck van Caterpillar
Caterpillar noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 8,67. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 16,78. De sector industriële bouwkunde noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 11,42. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 1,91 Amerikaanse dollar. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op 2 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,74 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 5,71. De sector wordt verhandeld op 132,22 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over Caterpillar

Het aandeel wordt door 19 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 115,47 Amerikaanse dollar. De koers van het aandeel ligt zodoende 39 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van Caterpillar momenteel rond de 67,8 miljard Amerikaanse dollar.

Taxaties resultaten 2012 Caterpillar

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 69,26 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 6,42 miljard Amerikaanse dollar. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 9,6 Amerikaanse dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 50 procent. Om 14.00 noteert het aandeel 0,73 procent hoger op 83,2 Amerikaanse dollar.