Licht meer omzet Solvay, koers schiet omhoog

Ondanks een maar licht hogere omzet over het afgelopen kwartaal schiet het aandeel Solvay hard omhoog vandaag. Beleggers hadden blijkbaar slechte cijfers verwacht maar werden dus aangenaam verrast. Analisten noemen het aandeel al tijden ondergewaardeerd getuige de vele koopadviezen voor het aandeel. Analisten zien het aandeel nog tot nipt boven de 100 euro doorstijgen.

Waarderingsratio's Solvay

Fabriek-Solvay in Barcelona
Fabriek Solvay in Barcelona
Solvay noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 14,61. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 4,92. De sector gediversificeerde industrieën noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 11,06. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 3,07 euro. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op 3 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 3,73 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 0,83. De sector wordt verhandeld op 2,76 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over Solvay

Het aandeel wordt door 16 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 102,5 euro. De koers van het aandeel ligt zodoende 16 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van Solvay momenteel rond de 7,46 miljard euro.

Taxaties resultaten 2012 Solvay

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 13,1 miljard euro verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 483 miljoen euro. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 6,03 euro. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 7 procent. Om 13.01 noteert het aandeel 8,13 procent hoger op 88,09 euro.

Hogere omzet

De netto-omzet bedraagt 6 570 miljoen EUR, een toename met 2% tegenover het 1e semester van 2011. Deze verbetering is duidelijk in de sectoren Chemie en Rhodia , terwijl de netto-omzet van Kunststoffen stabiel bleef. De (4)% lagere volumes werden ruimschoots gecompenseerd door de verhogingen met 3% van de gemiddelde verkoopprijzen, gunstige wisselkoerseffecten voor 2% en perimeterwijzigingen voor 1%. Het lagere volume is toe te schrijven aan de vergelijking met het zeer hoge peil van vorig jaar en aan de economische vertraging.

Wisselende marges

De REBITDA bedraagt 1 088 miljoen EUR, of (8)% minder tegenover het nauwelijks te evenaren peil van de vergelijkende periode van vorig jaar in de sectoren Kunststoffen en Rhodia. Bij Kunststoffen ging de REBITDA er met 23% op achteruit als gevolg van de teruglopende vraag en de druk op de marges bij de vinylproducten. De REBITDA voor de sector Chemie beloopt 294 miljoen EUR, een verbetering met 10 % in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, geschraagd door de volgehouden sterke prestatie van Essential Chemicals. De REBITDA van de Rhodia-sector komt (5)% lager uit wat het gevolg is van de druk op de marges voor Polyamidematerialen en de uitzonderlijke situatie bij Zeldzame Aardmetalen (Rare Earth) in 2011, die niet geheel werd goedgemaakt door de stevige groei bij de Consumer Chemicals en Acetow & Eco Services.

REBITDA-marge stabiel

Op Groepsniveau komt de REBITDA-marge op de netto-omzet op 16,6% , te vergelijken met de 18,3% over het 1e semester 2011. De REBITDA van New Business Development bedraagt (21) miljoen EUR; dit bedrag wordt besteed aan de inspanningen op het gebied van Onderzoek en Ontwikkeling op voor de Groep veelbelovende en belangrijke domeinen die buiten zijn traditionele activiteiten vallen. De REBITDA van Corporate en Ondersteuning van Activiteiten bedraagt (45) miljoen EUR.Resultaten Solvay 2e kwartaal 2012 solvay resultaten, Solvay, solvay resultatenrekening

Totaal overzicht resultatenrekening Solvay

Solvay resultaten

Balans per eind juni 2012 Solvay

Solvay balans, balans van Solvay