Analisten vrezen voor faillissement General Motors

De op één na grootste autofabrikant ter wereld, General Motors verkeerd in zeer zwaar weer. De zorgen over een mogelijk faillissement van General Motors nemen sterk toe. De autogigant zit in geldnood en mede daardoor kelderde de koers gisteren met circa 25% tot een niveau van 3,36 dollar. Analisten sluiten een faillissement niet uit en geven als gevolg daarvan fors lagere koersdoelen af voor het Amerikaanse bedrijf.

Laagste punt sinds 1946
Het aandeel General Motors kreeg gisteren flinke klappen te verduren op de Dow Jones . Het aandeel General Motors noteerde gisteren een slotstand van 3,36 dollar wat het laagste punt sinds 1946 betekende. Analisten stelden massaal hun koersdoelen bij naar beneden en Deutsche Bank gaf zelfs een koersdoel van 0 euro af. Het Britse Barclays volgde, maar gaf een koersdoel van 1 dollar af.

Niet alleen General Motors verkeerd in zware tijden, maar ook Ford en Chrysler zeggen zwaar hinder te ondervinden van de terugval in autoverkopen. De Amerikaanse auto-industrie is de grootste werkgever van de Verenigde Staten waar circa 250.000 mensen werken en nog eens 4 miljoen werknemers afhankelijk van zijn doordat zij toeleverancier zijn. Redenen voor de enorme terugval in verkopen en verliezen die daarbij gemaakt worden door de autobedrijven zijn de hoge olieprijs van afgelopen zomer en de daarbij sterk gedaalde vraag naar SUV’s en benzine verslinde auto’s.

Ondertussen heeft de toekomstige president van de Verenigde Staten, Barack Obama de huidige president George W. Bush opgeroepen in te grijpen. De 3 Amerikaanse autofabrikanten Ford, GM en Chrysler zeggen minimaal 25 miljard dollar nodig te hebben om te kunnen overleven.

Grote verliezen
Vorige week maakte General Motors al bekend dat het een verlies van 2,5 miljard dollar had gerealiseerd over het derde kwartaal. De autogigant uit Detroit in het noorden van de Verenigde Staten vreest niet genoeg geld te hebben om de fabricage voor het komende jaar draaiende te houden. GM was van plan concurrent Chrysler over te nemen, maar inmiddels is dit plan in de ijskast gezet.

CEO van General Motors , Rick Wagoner beloofde alle denkbare maatregelen te nemen om een faillissement van het bedrijf te voorkomen. Staatssteun voor General Motors is geen ondenkbaar scenario aldus de CEO.

Staatssteun
General Motors heeft al aangekondigd flink te gaan snijden in het personeelsbestand waarbij circa 3600 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf wil verder 5 miljard dollar kostenbesparingen doorvoeren om zo voldoende liquide middelen te hebben om de komende maanden door te komen.

Het Duitse onderdeel van General Motors , Opel heeft bij de Duitse overheid aangeklopt voor steun. Het bedrijf vraagt om meer belastingvoordelen en goedkopere leningen om de aanschaf van nieuwe auto’s te stimuleren. Daarnaast wil Opel van de Duitse overheid dat consumenten een bonus krijgen als zij hun oude auto van de hand doen.

Analisten zijn van mening dat het geen ondenkbaar scenario is dat GM failliet gaat en dat zo de kapitaalinjectie van de overheid een nulwaarde heeft voor de aandeelhouders.

Negatieve consensus
Het Amerikaanse General Motors krijgt door analisten momenteel 1 koop- en 8 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel General Motors krijgt 12 verkoopadviezen. Meest recente advies kwam van Deutsche Bank welke een verkoopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van General Motors bedraagt 12,10 dollar.

General Motors noteerde gisteren een slotstand van 3,36 dollar en betekende daarmee het laagste punt sinds 1946 voor het Amerikaanse bedrijf.