Transocean verkoopt booreilanden

Het Zwitserse offshorebedrijf Transocean meldt dat het overeenstemming heeft bereikt met Shelf Drilling International Holdings Ltd voor de verkoop van 38 laagwater booreilanden. Met de deal is een bedrag van 1,05 miljard dollar gemoeid. 855 miljoen dollar hiervan wordt in contanten betaald en 195 miljard dollar wordt via een lening betaald.

Shelf Drilling rigs is een onderdeel van Castle Harlan Incorporate en Lime partners (een private equity bedrijf).

Waarderingsmaatstaven Transocean

Activiteiten van <a href= Transocean ' align=middle/>
Activiteiten van Transocean
Het aandeel Transocean noteert op dit moment met een k/w van 16,29. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 2,39. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de sector offshore/diensten/distributie bedraagt nu 15,94. Over het lopende boekjaar wordt voor volgend jaar een uit te keren dividend van 0,77 Zwitserse Franc verwacht. Het dividendrendement volgens deze verwachtingen dan uit op 2 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,86 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 0,81 (met de boekwaarde berekend door het eigen vermogen per eind vorig jaar te delen door het aantal uitstaande aandelen). De sector wordt verhandeld op 2,29 maal haar boekwaarde.

Consensusverwachting resultaten 2012 Transocean

Over het dit jaar ligt de consensus van de omzet op 9,65 miljard Zwitserse Franc. Voor dit jaar wordt onder aan de streep een nettoresultaat verwacht van 583,63 miljoen Zwitserse Franc. De algemene verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 2,83 Zwitserse Franc. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 4 procent.

Adviezen analisten over Transocean

Het aandeel wordt door 14 analisten gevolgd (op fundamentele basis). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 63,83 Zwitserse Franc. De prijs van het aandeel ligt zodoende 38 procent onder de fair value van de analisten. Om 11.36 noteert het aandeel 2,38 procent hoger op 46,11 Zwitserse Franc. Op basis van de huidige beurskoers ligt Transocean 's marktkapitalisatie rond de 15,46 miljard Zwitserse Franc.