Vontobel noemt Transocean fair gewaardeerd, koers springt op door lagere boete ivm DeepWater Horizon

De analisten van het Zwitserse Vontobel stellen dat het aandeel Transocean momenteel fair gewaardeerd is. In 2010 was Transocean betrokken bij het grote olielek bij het boorplatform Deepwater Horizon van olieconcern BP in de Golf van Mexico. Hiervoor kreeg het bedrijf een boete van de Amerikaanse watertoezichthouder CWA (Clean Water Act) van 1,4 miljard dollar. 100 miljoen dollar hiervan is een geldstraf, 300 miljoen dollar is voor het opruimen van de schade en 1 miljard dollar is voor de civielrechtelijke straf.

Transocean heeft in verband met deze affaire al 1,75 miljard dollar gereserveerd. In september bedroeg de reservering nog 1,5 miljard dollar. Het bedrijf houdt dus behoorlijk veel geld over nu de boete lager uitvalt.

De analisten van Vontobel stellen dat veel van de boete van Transocean voor rekening van BP zou moeten komen. Ondanks de meevaller voorzien de analisten geen groot opwaarts potentieel voor het aandeel en geven ze het een houdadvies bij een koersdoel van 50 Zwitserse Franc. Vrijdag sloot het aandeel 5,94 procent hoger op 47,17 Zwitserse Franc.