Philips start samenwerking in Saudie-Arabie

Philips meldt vandaag dat het samen met het Saudie-Arabische Al Faisaliah Medical Systems (FMC) een jointventure voor medische toepassingen en diensten op gaat zetten. Beide bedrijven gaan voor 50 procent in de jointventure participeren. Philips levert de jointventure haar medische portefeuille met producten, diensten en kennis. FMC probeert op haar beurt deze zaken in Saudie-Arabie verder in de markt te zetten.

Analisten verwachten dat de gezondheidsmarkt in Saudie-Arabie in de jaren 2013 tot en met 2017 met zo’n 8 procent op jaarbasis zal kunnen gaan groeien. Dit wordt mede veroorzaakt door nieuwe investeringen vanuit de overheid in nieuwe ziekenhuizen. De geplande jointventure moet nog door de lokale autoriteiten worden goedgekeurd. Het is de verwachting dat begin januari de deal rondkomt. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

Waardering Philips

Prins Mohammed bin Khaled Al Abdullah Al Faisal (rechts), President en Chief Executive Officer vd Al Faisaliah Group en Frans van Houten, <a href= Philips -Chief Executive Officer, tekenen de overeenkomst' align=middle/>
Prins Mohammed bin Khaled Al Abdullah Al Faisal (rechts), President en Chief Executive Officer vd Al Faisaliah Group en Frans van Houten, Philips Chief Executive Officer, tekenen de overeenkomst

Het aandeel Philips noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 18,12. De 5-jaars Shillers PE bedraagt -58,82. De sector halfgeleiderindustrie noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 12,01. Over het lopende jaar wordt voor volgend jaar per aandeel een dividend van 0,75 euro verwacht. Het dividendrendement hiervan komt dan uit op 4 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,49 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 1,32. De sector wordt verhandeld op 1,85 maal haar intrinsieke waarde.

Analisten over Philips

Het aandeel van de producent van halfgeleiders wordt door 30 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 19,22 euro. De beurskoers ligt zodoende 5 procent onder de fair value van de analisten. Philips 's marktkapitalisatie ligt momenteel rond de 18,05 miljard euro.

Verwachting resultaten 2012 Philips

Over het huidige jaar wordt een omzet van 24,45 miljard euro verwacht. Voor dit jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 966 miljoen euro. De consensus van het resultaat per aandeel ligt op 1,01 euro. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 8 procent. Om 14.41 noteert het aandeel 0,77 procent hoger op 18,3 euro.