PwC ziet moeilijke tijden voor uitgevers, analisten houden vertrouwen

Uit een dinsdag gepresenteerd rapport van Price waterhouse Coopers (PwC) wordt de verwachting uitgesproken dat in de komende jaren veel tijdschriften en dagbladen gaan verdwijnen. Uitgevers zijn daarom al enkele jaren in een transformatiefase, wat voor druk op de omzet zorgt bij onder meer RELX . Analisten houden vooralsnog echter vertrouwen in het aandeel en zien zelfs opwaarts potentieel.

PwC stelt in het rapport dat de tijdschriftenmarkt is verzadigd en daarom in de komende jaren veel dagbladen en tijdschriften genoodzaakt zullen zijn om te stoppen. Daarnaast zorgt de razendsnelle opkomst van digitale media ervoor dat de concurrentie flink is toegenomen en businessmodellen onder druk staan.

Veel uitgeverijen zijn momenteel bezig om een digitale slag te maken bij hun dagbladen en tijdschriften, maar dit zorgt volgens PwC slechts voor een beperkt effect op de omzetdaling. Daarbij is er nauwelijks nog sprake van groei.

Vorig jaar nam de Nederlandse omzet uit online adverteren en digitale consumentenuitgaven toe met 17,4% tot 3,9 miljard euro. De niet-digitale uitgaven groeiden met slechts 0,7%. PwC gaat er daarbij vanuit dat de groei van online en digitaal in de komende 5 jaar gemiddeld met 8% gaat groeien tot 5,8 miljard euro.

PwC verwacht wel dat de groei van online adverteren in de komende jaren nog fors gaat toenemen. Daarbij wordt er van uit gegaan dat in 2016 de digitale uitgaven een derde van de Nederlandse entertainment- en mediaomzet realiseren, waard dit vorig jaar nog een kwart was.

Opwaarts potentieel Reed Elseiver

Uitgeverijen zullen dus in de komende jaren flink moeten transformeren willen zij de slag niet willen missen, een fase die al de afgelopen jaren in gang is gezet. RELX is een van die uitgevers, dat echter vooralsnog vooral bezig is om de balans te versterken. Zo kocht het laatst 650.000 eigen aandelen in en plaatste het een 8-jarige euro-benchmark obligatie.

Analisten zien daarbij nog het nodige opwaarts potentieel voor RELX . Zo verhoogden de analisten van Standard & Poor’s begin september hun advies van ‘sell’ naar ‘hold’. Zij verwachten dat het seminar voor beleggers op 11 oktober voor de uitgever aanleiding gaat zijn om meer duidelijkheid te verschaffen over dochter LexisNexis Legal & Professional, met name over de verhoging van de omzet en stabilisering van de marges.

De Zwitserse zakbank UBS ziet ondertussen nog opwaarts potentieel voor RELX en heeft daarom op 7 oktober het koersdoel verhoogd met 1 euro tot 14 euro, waarbij het advies bleef gehandhaafd op ‘buy’. Ook zij wijzen op de Legal & Professional divisie, die wat betreft productiviteit op een dieptepunt staat. Daarnaast wijst de aandeleninkoop volgens de analisten erop dat RELX de hefboomratio op peil wil houden en dit de winstgevendheid voor de langere termijn stimuleert.

Voor RELX staan in totaal 9 koop- en 7 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies hanteert. Hierdoor is de consensus overwegend positief. Het gemiddeld koersdoel van 11,57 euro creëert daarbij een verwacht rendement van bijna 15%.