AMG draait alltime high Q3

Advance Metallurgical Group ( AMG ) heeft in het derde kwartaal van 2008 een winst weten te boeken van 20,8 miljoen dollar. Hierdoor heeft het concern zijn beste kwartaal ooit gedraaid. In dezelfde periode een jaar eerder was dit nog een verlies van 25,6 miljoen dollar. Analisten blijven uitermate positief over het aandeel.

Beste kwartaal ooit
Ondanks de slechte economische omstandigheden heeft AMG naar eigen zeggen het beste kwartaal tot nu toe gedraaid. De winst over het derde kwartaal kwam uit op 20,8 miljoen dollar. Vorig jaar werd nog een verlies geleden van 25,6 miljoen dollar. De omzet steeg met 49% tot 437,6 miljoen dollar en het bedrijfsresultaat ( EBITDA ) verdubbelde tot 71,1 miljoen dollar.

Toch kondigde de producent van onder meer hoogwaardige metalen voor de ruimte- en luchtvaartindustrie aan dat het productieniveau zal worden aangepast om de moeilijke omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Door de wereldwijde economische afzwakking zijn de vraag en de prijsniveaus van een aantal van de producten van AMG omlaag gegaan. Zo nam de vraag naar onder meer chroom af door minder vraag in de markt voor roestvrijstalen producten.

Bovendien zal AMG maatregelen gaan nemen om de kosten binnen de perken te houden. Het concern is positief over de groeivooruitzichten op lange termijn en verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar met meer dan 65% zal toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Hieronder volgt een overzicht van de derdekwartaalresultaten:Buitengewoon goed
Analist Luuk van Beek van effectenhuis Petercam vinden de cijfers die AMG presenteerde sterk. Alleen de cijfers van het Canadese dochterbedrijf Timminco, producent van ‘solar grade silicon’, siliciummetaal geschikt voor zonnepanelen, vielen tegen. De resultaten waren beter dan verwacht wanneer de impairments niet worden meegerekend, aldus de analist. De analist vindt dat Timminco zwakker presteerde, maar Engineering Systems, Advanced Materials en Graphit Kropfmulh (GK) sterker waren. De analist handhaaft mede op basis van het voorgaande zijn buy-advies.

De cijfers waren volgens Reinoud Bicker Caarten van SNS Securities buitengewoon goed. De analist stelt dat de expansie in de productiecapaciteiten in Berlijn zijn vruchten beginnen af te werpen wat terug te zien is in de operationele resultaten. De analist heeft een koopadvies voor het aandeel uitstaan met een koersdoel van 52,63 euro.

Analisten zijn zeer positief over het aandeel. Op dit moment staan er 12 koop- en 2 houdadviezen uit. Er zijn geen verkoopadviezen afgegeven. De koersdoelen die zijn afgegeven door analisten liggen ver boven de huidige koers. De koers van het aandeel is in een half jaar tijd gedaald met meer dan 50 euro van 63 euro(5 juni 2008) tot 12 euro (14 november 2008). Op basis van rendement is AMG vergeleken met de AEX -index een absolute underperformer. Tot 8 september was AMG een outperformer ten opzichte van de AEX -index. Daarna is het rendement van AMG sneller gedaald dan dat van de AEX . De AEX noteert momenteel een rendement van -50%, waar AMG een rendement heeft van -75%.


Bron: Thomson Reuters