Overname Illumina door Roche lijkt bijna afgerond

Na het eerdere bericht op 19 september waarin vermogensbeheerder Mercurius meldde dat Illumina de deur voor Roche had open gezet, heeft de koers van Illumina een vlucht genomen. Steeds meer media schrijven over het alsnog doorgaan van deze overname. Op 2 oktober meldde het gerenommeerde Britse dagblad The Times dat Roche een bod van $60,- voorbereidt. Ook de Wall Street Journal publiceerde een stuk over de overname.

De koers van Illumina steeg op dat bericht met meer dan 5% bij een volume dat negenmaal de gemiddelde dagomzet bedroeg. Roche haastte zich om via haar woordvoerder te laten weten dat het bedrijf geen commentaar geeft op marktgeruchten.

Bijval van Credit Suisse

Afgelopen vrijdag verscheen er een rapport van Credit Suisse waarin het bedrijf een mogelijk bod van Roche analyseerde. Van de negen grootste aandeelhouders in Illumina maken er acht winst met een bod van $60,- op het bedrijf. Deze negen grootste aandeelhouders hebben tezamen 60% van de aandelen. Zij hebben hun belang in het tweede kwartaal van 2012 zelfs uitgebreid, zo laat een rapport van 30 juni uit Bloomberg zien.

Credit Suisse acht het op basis van andere overnames in de sector niet overdreven dat Roche zelfs tot $70,- betaalt voor Illumina. Voor Roche is Illumina nog steeds de meest aantrekkelijke manier om snel een leidende positie in DNA-onderzoek op te bouwen.

De route naar verkoop

In tegenstelling tot de eerdere overnamepoging door Roche , waarbij Illumina alle avances resoluut afwees, zal de volgende toenaderingspoging warm worden ontvangen. De CEO van Illumina heeft Roche bijna letterlijk een uitnodiging voor het gesprek gestuurd. Hieruit maken we op dat Illumina een nieuwe toenaderingspoging goed heeft voorbereid. Het bedrijf heeft een prijs voor zichzelf bepaald, heeft zich klaargemaakt voor een boekenonderzoek en daarbij een zogenoemde dataroom ingericht.

Het boekenonderzoek is voor Roche van belang om de waarde van het bedrijf vast te kunnen stellen. Eerder bood Roche zonder een dergelijk boekenonderzoek $51,- per aandeel. Voor een boekenonderzoek hebben de Zwitsers ongeveer 3 weken nodig.

Omdat Roche eerder al Illumina op haar verlanglijstje had gezet, denkt Mercurius dat Roche niet lang hoeft na te denken over de aantrekkelijkheid van de overname. Wel zullen enige formaliteiten moeten worden doorlopen.

Een nieuwe toenaderingspoging zal formeel in een bestuursvergadering moeten worden goedgekeurd en in een volgende vergadering zullen de resultaten van het boekenonderzoek en een finale bieding moeten worden geaccordeerd. De hoofdlijnen zijn bekend, nu moeten nog de punten en komma’s worden gezet. Het is onze inschatting dat een en ander 3 tot 5 weken in beslag zal nemen.

16 oktober

Op 16 oktober maakt Roche haar 3e kwartaalcijfers bekend. Dit is ook het uitgelezen moment om een overname aan te kondigen. Het speelt daarbij mee dat de geruchtenmachine rondom Roche en Illumina op volle toeren draait. Reden te meer om voort te maken met de overname. Mercurius Vermogensbeheer verwacht dan ook op korte termijn het verlossende bericht.

Hoe te profiteren?

Mercurius Vermogensbeheer heeft momenteel voor de meeste van haar relaties een positie in de Illumina Call Warrant Dit is een door Royal Bank of Scotland op maat gemaakte optie die profiteert van een stijging van het aandeel Illumina. De optie expireert op 17 mei 2013. De ISIN code van de Call Warrant is NL0010129250.