OctoPlus overnamekandidaat

Maandagmorgen werd bekend dat OctoPlus overgenomen dreigt te worden door het Indiase bedrijf Dr. Reddy’s Laboratories. Analisten vinden de geboden premie niet geweldig, maar het management van het Nederlandse bedrijf ondersteunt vooralsnog het bod. De koers is inmiddels fors opgelopen.

Het Indiase Dr. Reddy’s Laboratories heeft begin deze week een bod op OctoPlus uitgebracht van 0,52 euro per aandeel, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op 27,4 miljoen euro. Dit is een premie van 30 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Reddy’s is geen kleine speler in de markt. Het Indiase bedrijf realiseerde over het afgelopen boekjaar een omzet van meer dan 2 miljard dollar. Reddy’s staat genoteerd aan de beurs in New York.

Wanneer het bod, dat naar verwachting in het vierde kwartaal wordt gelanceerd, doorgaat zal OctoPlus doorgaan als gespecialiseerde stand-alone onder Dr. Reddy’s Laboratories, waarbij de focus komt te liggen op de ontwikkeling van specialistische generieke geneesmiddelen.

Beste voor beleggers

Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) stelt ondertussen dat het bod op OctoPlus het beste is voor beleggers. Volgens hem was het al jaren wachten op de Zilvervloot, aangezien het bedrijf net als veel sectorgenoten kampte met een slechte kasstroom.

In een reactie op de overname stelt OctoPlus zelf al dat het een aantal alternatieve strategieën heeft bestudeerd en naar aanleiding daarvan tot de conclusie is gekomen dat het voorgenomen bod in het belang is van de aandeelhouders.

Analisten geven niet thuis

Analisten vinden het bod niet geweldig, maar onoverkomelijk. Tom Muller van Theodoor Gilissen stelt bijvoorbeeld dat voor een normaal bedrijf meestal een premie zou worden geboden van 30 procent, maar dat dit voor biotechnologiebedrijven vaak niet het geval is.

Daarnaast wijst de analist er nog even fijntjes op dat OctoPlus vorig jaar nog op een koers van 0,80 euro per aandeel stond, wat dus fors hoger is dan het huidige bod. Desondanks is Muller blij voor het bedrijf, omdat er door de overname continuïteit is gegarandeerd.

Slechts 1 analist volgt momenteel Octoplus met een houdadvies. Verwacht mag worden dat analisten niet nu nog het aandeel zullen gaan volgen gezien de voortgang van de overname.