Yahoo! ontslaat CEO en oprichter Jerry Yang

Het Amerikaanse IT-bedrijf Yahoo! ! heeft besloten haar topman Jerry Yang weg te sturen. Investeerders van Yahoo! ! waren niet te spreken over de weigering van overnamebiedingen van concurrent Microsoft . Yahoo! ! maakte dit vannacht bekend middels een persbericht.
Ontslagen
Yahoo! ! heeft topman en oprichter Jerry Yang ontheven van zijn functie nadat hij constant weigerde in te gaan op een bod van Microsoft . Niet veel later liep een advertentiepact met het eveneens Amerikaanse Alphabet stuk. Door het weigeren van het bod van Microsoft wat 33 dollar per aandeel over had voor Yahoo! ! gingen twee strategische partners voorbij aan Yahoo! !. Beide bedrijven meldde dat het wel gecharmeerd was van het bod van Microsoft .

Yahoo! ! gaat nu op zoek naar een nieuwe CEO, maar tot die tijd neemt Yang de taken van het bedrijf waar. Als de vervanger is gevonden dan zal Yang toetreden tot de raad van bestuur van Yahoo! !

In 1995 werd Yahoo! ! opgericht door Jerry Yang en vriend David Filo. Yahoo! ! was tijdens de oprichting een gids voor internetadressen. Later kwam de focus te liggen op de zoekmachine, e-mail en chat. De afgelopen jaren echter heeft het bedrijf flink hinder ondervonden van branchegenoot Alphabet . Door Alphabet is Yahoo! ! een groot aandeel in de zoekmachine kwijtgeraakt en op gebied van e-mail heeft het ook flink te lijden door met name Gmail van Alphabet en Hotmail van Microsoft .

Onder leiding van Jerry Yang daalde het aandeel Yahoo! ! tot circa 10 dollar wat een koersdaling van bijna 60% betekende in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De CEO wist wel de omzet te verhogen, maar de bedrijfsresultaten van Yahoo! ! bleven achter bij de verwachtingen van analisten. Yahoo! ! is van mening dat het nu op zoek moet gaan naar een samenwerking met een sterke partner. Yahoo! ! hoopt vooralsnog snel met een nieuwe topman te komen voor het bedrijf.

Kort na het bekend maken van het vertrek van topman Yang schoot het aandeel Yahoo! ! voor korte tijd omhoog.

Consensus Yahoo! !
Het Amerikaanse Yahoo! ! krijgt door analisten momenteel 10 koop- en 21 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel Yahoo! ! krijgt 3 verkoopadviezen. Meest recente advies was afkomstig van de Zwitserse zakenbank UBS welke een koopadvies toebedeelde aan Yahoo! !. Het gemiddelde koersdoel van Yahoo! ! bedraagt 19,90 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Yahoo! ! voor 2008 is 0,41 dollar. Het bedrijf keert geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 25,95.