Downgrades voor GDF Suez, koers op dieptepunt

De meeste analisten zijn al tijden nerveus over de financiële situatie bij energiebedrijf GDF Suez . Vorige week kreeg het aandeel diverse downgrades voor haar kiezen. De koers van het aandeel is sinds haar piek in begin 2008 van rond de 43 euro maand op maand omlaag gegaan. Op een koers van rond de 15 euro noteert het aandeel op haar laagste koers in ruim zes jaar.

Koers GDF Suez in een glijvlucht omlaag

koers GDF <a href='/aandeel/90-suez'> Suez </a>

Harde bezuinigingen

Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het haar bezuinigingen verder gaat opvoeren. Het bedrijf stelt dat dit nodig is om haar balans verder te versterken. GDF Suez stelt dat de Europese energiemarkt behoorlijk op haar gat ligt en dat haar kasstromen daardoor lager dan verwacht zijn. Mede hierdoor verwacht het bedrijf de komende jaren ook minder winst te behalen.

GDF Suez zal zich verder gaan focussen op energie en zal daarom haar 35% belang in Suez Environnement gaan afstoten. De analisten van ABN AMRO betreuren dit deels om dat dat onderdeel juist wel voor groei zorgde. Anderzijds zorgt de verkoop ook weer voor extra geld op de balans. HSBC en Exane BNP Paribas zijn met hun verkoopadviezen met koersdoelen van 14 euro het meest negatief over het aandeel.

Om 11.11 noteert het aandeel 10 cent lager op 15,21 euro.