Twijfel over KPN-CEO Blok

Het gros van de analisten is zeer ontevreden over de in hun ogen veel te hoge prijs die ze gaat betalen voor de recente 4G-frequenties. Het regent verlagingen van koersdoelen en adviezen. Tevens zette ook kredietbeoordelaar Fitch haar rating voor het bedrijf lager. Moody’s overweegt inmiddels haar rating voor het aandeel. Veel analisten denken terug aan ruim 10 jaar terug toen het bedrijf bijna om zeep ging door veel te hoge biedingen op UMTS-licenties onder aanvoering van Wim Dik en Ad Scheepbouwer.

Opbrengsten 4g te laag

Analist Jos Versteeg noemt de prijs voor KPN ’s 4G licentie buitensporig hoog. Hij verwijst naar andere landen waar de prijzen beduidend lager zijn uitgekomen. Volgens Versteeg kan er oprecht getwijfeld worden of de opbrengsten van 4G juist in Nederland wel fors hoger zijn dan in veel andere landen. Versteeg stelt dat de opbrengsten van 4G wellicht niet door KPN terug verdient kunnen worden.

Versteeg stelt dat beleggers zich door CEO topman Blok bedrogen voelen omdat tot hij tot tweemaal toe het dividend heeft verlaagd. Mark Glazener (Robeco) sluit zich aan bij de woorden van Versteeg.

Het op KPN jagende America Movil van Carlos Slim (s’werelds rijkste man) heeft volgens berekeningen van de Financial Times inmiddels een verlies van ruim 1,5 miljard euro gemaakt op zijn investering in KPN .

Moody’s twijfelt over KPN

Moody’s neemt haar rating van Baa2 voor het aandeel in beraad. RTLZ presentatrice Hella Hueck meldt dat na dergelijke beraden meestal downgrades volgen. Bij een downgrade zullen kredietverleners een hogere rentevergoeding gaan vragen. Mark Glazener sluit niet uit dat Blok de kerst niet zal halen.

Om 15.48 verliest het aandeel 4,29 procent op 3,77 euro.