KBC plaatst lening van 1 mrd USD

Na haar roadshow in Europa en Azië van 14 tot 17 januari 2013 heeft KBC Bank NV vandaag voor 1 miljard USD Tier 2-contingent capital notes geplaatst. De emissie was gericht op institutionele beleggers en vermogenden. De emissie ging gepaard met een sterke vraag en werd meer dan 8 keer overingeschreven.

De notes werden aangeboden in minimumcoupures van 200 000 USD en gespreid geplaatst bij vermogende en institutionele beleggers in Azië en Europa. Ze leveren een coupon op van 8% per jaar en hebben een looptijd van tien jaar, met een optionele call op vijf jaar. De notes zijn achtergesteld en zullen in aanmerking komen als Tier 2-kapitaal volgens de Basel III-normen (op basis van het CRD IV-ontwerp van 20 juli 2011). Zij krijgen een „verwachte BB+‟-rating van Standard & Poor‟s en zullen worden genoteerd aan de beurs van Luxemburg.

Op 25 januari 2013 wordt de transactie afgerond en worden de notes uitgegeven.

Begeleidende banken

J.P. Morgan (structuring adviser), BofA Merrill Lynch, Credit Suisse, Goldman Sachs International en Morgan Stanley traden op als Joint Bookrunners en Joint Lead Managers. KBC trad op als Joint Lead Manager.

KBC blijft een van de best gekapitaliseerde banken in Europa. Zijn gerapporteerde core Tier 1-ratio bedroeg eind september 2012 13,4%. Rekening houdend met de ondertekende desinvesteringen van Absolut Bank en Nova Ljubljanska banka, een volledige uitstap uit Kredyt Bank, de kapitaalverhoging met 1,25 miljard euro, de verkoop van eigen aandelen voor een waarde van 350 miljoen euro en de terugbetaling van de resterende 3 miljard euro staatssteun aan de Belgische federale overheid (en met inbegrip van 15% premie) bedroeg de pro forma core Tier 1-ratio eind september 2012 12,7%. Bovendien heeft KBC Groep NV, zoals aangekondigd op 10 december 2012, de bedoeling om vanaf 1 januari 2013 de doelstelling aan te houden van een common equity ratio volgens Basel III (fully loaded) van minimaal 10%.